Білоголова капуста для когось жорсткувата, свіжі салати, можливо, влаштовують не всіх своєю ціною (особливо взимку!) — ось тут і виручить пекінська капуста. Серед усіх видів капусти вона — найсоковитіша, хрумка та м’яка. І саме взимку коштує набагато дешевше за інші листові салати.
З ХРУСТКИМИ СУХАРИКАМИ
Легкий, але поживний салат без майонезу. Сухарики додайте перед подачею на стіл, щоб залишалися хрусткими.
Маленька капустина; 200 г черствого батона; 250 г курячого філе; 150 г твердого сиру; 1 свіжий огірок; невелика фіо- летова цибулина.
Заправка: 4 столові ложки олії; 3 зубчики часнику; 1 столова ложка соку лимона; сіль і чорний мелений перець (за смаком).
Філе відварити до готовності (близько 20 хв. після закипання), остудити, розібрати на волокна. З батона зрізати скоринку, м’якуш нарізати кубиками. Обсмажити в невеликій кількості олії до золотавої скоринки. Огірок нарізати соломкою, цибулю — півкільцями. Сир натерти на дрібній тертушці. Для заправки змішати олію, сік лимона, сіль, перець, вичавлений через часничницю часник. Капустину тонко нашаткувати. Додати огірки, цибулю, філе, сир. Безпосередньо перед подачею полити заправкою та викласти сухарики.
«СКОРОСТИГЛИЙ»
Салат із розряду «гості на порозі», адже інгредієнти не потрібно попередньо варити — тільки нарізати та заправити.
Маленький качан пекінської капусти; 150 г копченої ковбаси; 1 червона болгарська перчина; 1 свіжий огірок; 200 г консервованої кукурудзи; 2 столові ложки майонезу; сіль і чорний мелений перець (за смаком).
Капусту нашаткувати тонкою соломкою. Перець нарізати дрібними кубиками, огірок — четвертинками кружечків. Ковбасу — кубиками або соломкою. З кукурудзи злити рідину. З’єднати всі продукти з капустою. Заправити майонезом, посолити та поперчити. Добре перемішати й одразу ж подавати.
«ЛЕБЕДИНИЙ ПУХ»
Легкий салат із «білих» продуктів — звідси і його назва. Підходить як для буднів, так і для святкового столу.
150 г пекінської капусти; 170 г бринзи; 250 г відвареного курячого філе; 3 варені білки.
Для соусу: 3 столові ложки сметани; 1 чайна ложка готової гірчиці; 1 зубчик часнику; 1 столова ложка соку лимона.
Капусту тоненько нашаткувати, викласти в миску. Кубиками нарізати білки (жовтки в цьому салаті не знадобляться), м’ясо та бринзу. Для соусу змішати сметану з гірчицею та лимонним соком, додати подрібнений часник. Сіль можна додавати за бажанням, але з огляду на те, що бринза солона. Соус ретельно перемішати та заправити салат перед подачею.
З ГОРОШКОМ
200 г пекінської капусти; банка зеленого горошку (300 г); 3 середні солоні огірки; 3 круто зварені яйця; 75 г твердого сиру; по 75 г сметани та майонезу; по чверті пучечка зеленої цибулі та кропу.
Яйця та огірки нарізати не дуже дрібними кубиками. Капусту нашаткувати тонкою соломкою. Викласти овочі та яйця в салатник. Додати подрібнену зелень і горошок. Заправити сумішшю сметани та майонезу (або сметаною/майонезом у чистому вигляді). Перемішати. При подачі кожну порцію притрусити натертим на дрібній тертушці сиром. Якщо в цьому салаті замінити солоні огірки на свіжі, то отримаєте зовсім інший смак.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.