На вулиці зимно, хочеться більш жирної та ситної їжі. Наваримо баношу зі сметаною та ароматною грибною мачанкою! Ідеальна страва, словом…
Банош:
- 150 г кукурудзяної крупи дрібного помелу
- 450 мл молока
- 2 столові ложки жирної сметани
- 50—70 г твердого сиру
- 0,5 чайної ложки солі
Молоко закип’ятити, посолити. Поступово всипати крупу. Варити до готовності на середньому вогні, постійно помішуючи (15—30 хв.). Час приготування залежить від ступеня помелу крупи, зазначеного на упаковці. У готовий банош додати сметану, перемішати.
При подачі перекласти шар баноша в тарілку, потім додати шар середньо натертого сиру. Зверху викласти в тарілку ще один шар баноша — так сир розплавиться і буде апетитно тягтися. На банош викласти грибну мачанку.
Лісові гриби для мачанки — це казка, але не менш смачно вийде і з печерицями або гливами. 150 г грибів (лісові треба заздалегідь відварити) дрібно нарізати. У сковороду налити 3 столові ложки олії та покласти гриби. Смажити на сильному вогні, помішуючи, 3—4 хв. Додати подрібнену цибулину, смажити до рум’яного кольору. В окрему каструльку покласти 50 г вершкового масла, розтопити на вогні. Всипати столову ложку борошна. Постійно помішуючи, заварити борошно (близько 1 хв.). Не перестаючи помішувати, порціями влити 300 мл вершків (10%).
Тримати на вогні, поки соус прогріється і загусне (3—4 хв.). Перелити вершковий соус до грибів із цибулею. Посолити й поперчити за смаком. Помішуючи, прогріти близько 1 хв. — мачанка готова. У міру остигання вона густішатиме.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.