Ви знаєте, що таке «Голландський малюк»? Це великий млинець — на відміну від традиційних, він запікається у гарячій духовці. Завдяки цьому його сторони високо піднімаються над краями сковорідки у вигляді кошика, ніби намагаючись обійняти начинку.
Тісто:
- 3 яйця
- 120 мл молока
- 65 г борошна
- 1 столова ложка цукру
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
- цукрова пудра
- 2 столові ложки вершкового масла (для змащування)
Начинка:
- 4 великі яблука
- 3 столові ложки вершкового масла
- 3—4 столові ложки цукру
- 0,5 чайної ложки кориці
Нагріти духовку до 210 градусів. У жароміцну або чавунну сковороду (без ручки) покласти вершкове масло й поставити в духовку нагріватися — стежити, щоб масло не горіло. Інгредієнти розраховані на сковороду 18—20 см в діаметрі. У мисці злегка збити яйця з цукром, сіллю та ваніліном, додати молоко та борошно. Збивати, поки отримаєте рідке однорідне тісто, як на звичайні млинці. Коли масло на сковороді розтопиться, похитайте посуд, щоб рівномірно розподілилося та змастило всі поверхні. Вилити тісто й поставити на 15—18 хв. у духовку. Дверцята духовки протягом цього часу не відчиняти. Млинець повинен піднятися з боків і зарум’янитися.
Поки запікається, приготувати начинку. Яблука почистити, нарізати великими скибочками. На сковороді розтопити олію. Всипати цукор, перемішати. Викласти яблука, перемішати, щоб повністю вкрилися цукровою сумішшю. Готувати на середньому вогні, поки яблука стануть м’якими і карамелізуються (5—7 хв.).
Але скибочки мають залишитися цілими. Наприкінці присипати корицею. Викласти яблука на готовий млинець та посипати цукровою пудрою.
Ми казали, що голландський млинець — чемпіон? Так от, одним таким млинцем можна нагодувати і себе, й онуків.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.