Осінь вже цілковито огорнула наші оселі, і зараз саме час пекти шарлотку. Звичайно, ці пишні яблучні пироги актуальні в будь-який сезон, але саме восени вони чомусь особливо смачні, створюють неповторну атмосферу сімейного тепла й затишку. Адже, як сказала англійська письменниця Джейн Остін: «Хороший яблучний пиріг — запорука сімейного щастя».
- 4 середніх яйця
- 100 г цукру
- 100 г борошна
- 2 середніх яблука
- 0,5 чайної ложки кориці
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
Оскільки бісквітне тісто робиться доволі швидко і не любить чекати, доки його поставлять у духовку, насамперед займемося яблуками. Очистіть їх від шкірки, видаліть серцевини, наріжте тонкими часточками або кубиками. Щоб яблука не темніли, збризніть їх лимонним соком. Крім того, якщо у вас солодкий сорт, то сік лимона бажаний, він додасть приємної кислинки готовому пирогу.
Для тіста яйця вбити в миску. Спочатку збити міксером яйця з дрібкою солі на піну. Потім поступово, дуже тонкою цівкою (щоб не осадити пишність), всипати цукор і ванілін, продовжувати збивати за допомогою міксера на пишну піну. Яєчна маса помітно побілішає та збільшиться в об’ємі. Вона буде густою та стабільною, тобто не литиметься. За бажанням, додайте цедру лимона або апельсина, вона додасть пирогу додаткового аромату і красивого кольору. В яєчну суміш у кілька прийомів всипати борошно. Трохи збити або ретельно перемішати ложкою, щоб тісто вийшло однорідним. Готове тісто матиме вигляд пишної маси.
Форму для випічки змастити олією (витрата продуктів розрахована на форму 18—20 см), присипати борошном. Трохи менше половини тіста вилити у форму. Зверху викласти нарізані яблука та посипати корицею через ситечко або марлечку. Якщо яблука дуже кислі, додатково посипте цукром. За бажанням, можна додати трохи свіжих ягід, наприклад, малини, для смакового акценту. Залити тістом, намагаючись покрити всі часточки яблук. Поставити пиріг у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати шарлотку приблизно 40 або 50 хв. Тісто пропечеться, і зверху з’явиться рум’яна скоринка. У процесі випікання шар- лотка підніметься приблизно в 1,5 рази. Наприкінці випікання перевірити готовність пирога за допомогою дерев’яної зубочистки. Готову шарлотку вийняти з духовки і подавати в теплому вигляді, посипавши цукровою пудрою.
У цьому рецепті однакова кількість цукру та борошна, але якщо хочете, щоб верхня скоринка шарлотки стала хрусткішою, додайте цукру трохи більше — 120—130 г. Не відкривайте духовку завчасно, щоб пиріг не опав.
Для приготування страви можна використовувати й інші фрукти. Наприклад, спробуйте спекти шарлотку з грушами або сливами. Буде теж чудовий пиріг із дивовижним смаком.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.