Один із моїх улюблених видів хліба — з додаванням волоського горіха та гречаного борошна. Він виходить неймовірно духмяним, з хрусткою скоринкою і середньопористим м’якушем. Якщо у вас немає готового гречаного борошна, можете зробити його самі за допомогою кавомолки або машинки для подрібнення маку. Волоські горіхи не раджу замінювати іншими, бо саме вони найкраще поєднуються зі смаком гречки.
- 70 г ядер волоських горіхі
- 90 г гречаного борошна
- 210 г пшеничного борошна
- 10 г свіжих дріжджів
- 270 мл теплої води
- 2 столові ложки олії
- 1 столова ложка цукру
- 1 чайна ложка солі
Горіхи добре обсмажити на сухій сковороді, щоб розкрили свій аромат. Подрібнити на не надто дрібну крихту. У теплій воді розвести цукор і дріжджі. Всипати 50 г пшеничного борошна та залишити в теплі на 15 хв. до появи пінної шапочки. Всипати решту пшеничного і гречаного борошна, сіль. Замісити тісто, щоб зволожити борошно. Потім додати горіхи та олію й вимішувати все хвилин 10—15.
Спочатку тісто буде липким, але поступово в ньому почне розвиватися клейковина і воно зміниться. Колобочок буде гладеньким і слухняним. Дати йому підійти в теплі 1 год. Розкачати в пласт. Згорнути в рулет. Викласти в довгасту форму, змащену олією. Злегка присипати хліб пшеничним борошном і зробити глибокі надрізи гострим ножем — так скоринка буде смачнішою. Залишити для підйому ще на 1 год.
Розігріти духовку до 210 градусів. Поставити в неї миску з водою — вологість в духовці зробить хлібну скоринку тоншою і більш хрусткою. Коли хлібець відпочине та підросте, поставити його в розігріту духовку. Випікати 40—45 хв. Після чого дати охолонути на решітці.
Лідія ЗІНЧЕНКО. м. Березань.