НЕБЕЗПЕЧНА НОВИНКА
Літо — сезон крижаних напоїв і морозива. Приємно у спеку поласувати холодним десертом, його надзвичайно люблять діти. Проте обирати цей продукт треба ретельно, щоб не зіпсувати гастрономічного задоволення і не накликати біди.
Морозиво з енергетиком не радять вживати до 18 років
Цього літа на українському ринку з’явилося енергетичне морозиво-лід від відомого виробника. Новинку магазини продають без будь-яких обмежень, у холодильнику вона лежить поряд із рештою традиційних десертів і вабить не тільки дорослих, а й дітей. Тим часом експерти твердять, що продукт може малюкам нашкодити. На його маркуванні вказано обмеження — «18 плюс». Але хто читає такі маленькі літери та цифри!
Компанія-виробник запевняє, що морозиво не просто освіжає, а й бадьорить завдяки наявності у його складі вітамінного комплексу, таурину, а також кофеїну. Приблизно ті самі інгредієнти містяться і в енергетичних напоях, які вже давно зажили недоброї слави. Останні не можна вживати дітям, вагітним жінкам, гіпертонікам та людям із серцево-судинними хворобами. Відомі випадки, коли після споживання кількох пляшок із такими «стимуляторами» під час змагань помирали спортсмени.
Одне слово, навряд чи якась мама або тато при здоровому глузді придбають такий напій своїй дитині. А от закамуфльований під популярний десерт випадково прихопити можуть. І хоча вміст у продукті кофеїну складає 23 мг на 100 г (або 18,4 мг у порції 80 г такого енергетичного морозива), при споживанні кількох пачок навіть у підлітка може виникнути безсоння, дратівливість, а то й більш серйозні наслідки.
Цікаво, що обгортка морозива за кольорами нагадує бляшанку зі згущеним молоком, що теж навіює думки про те, що продукт безпечний і його можна вживати всім. А застереження щодо небажаних моментів приховане подалі від очей покупця — аби його прочитати, треба розірвати пачку з морозивом.
Журналісти одного з телеканалів, які досліджували цю тему, ошелешили інформацією: на думку представників контролюючих органів — у даному разі Головного управління Держпродспоживслужби у м.Києві — жодних порушень у діях виробника немає. Тож нічого не залишається, як сподіватися на розважливість батьків, котрі мусять попередити своїх чад про небезпечну новинку.
ЯКЕ НАЙМОЛОЧНІШЕ?
Якщо прагнете освіжитися «солодким холодом», дослухайтеся до поради експертів — обирайте морозиво, виготовлене з натуральної молочної сировини. Перед купівлею уважно читайте склад продукту на пакуванні. Морозиво виготовляють за індивідуальною рецептурою виробника (на маркуванні — позначка ТУ, технічні умови) або за одним із трьох державних стандартів (ДСТУ):
ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини» передбачає використання суміші молочного та рослинних жирів, причому в довільних співвідношеннях.
ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет, лід» виготовляють взагалі без молока, на основі суміші фруктової та ягідної м’якоті й соку чи цукрового сиропу.
ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір». Саме цей стандарт має назву і не дозволяє використовувати пальмову олію чи інші рослинні жири.
Інна ПОЛЯНСЬКА.