Квас із чорної смородини — поживний, міцненький, у міру солодкий. У пляшці піни о-го-го! А красивий і ароматний який!
300 г чорної смородини подрібнюю товкачем. У каструлі кип’ячу 1,5 л води, додаю 180 г цукру та ягоди. Варю компот (буквально 2 хв. після закипання). Накриваю кришкою і даю охолонути до теплого стану. Проціджую через сито. Відливаю від загальної кількості напою приблизно пів склянки і розчиняю 10 г свіжих дріжджів.
Переливаю дріжджову суміш до компоту. Прикриваю марлею. Залишаю за кімнатної температури на 10—12 год. для бродіння. За цей час на поверхні з’явиться густа пінна шапочка. Переливаю напій у пляшки або банки і закриваю герметично кришкою. Ставлю квас у холодильник на 2—3 дні, щоб дозрів. За цей час запах дріжджів випарується, а готовий напій насититься газами.
До речі, кришку відкривайте акуратно: буде багато піни. Готовий квас можна зберігати в холодильнику до 2 тижнів — із часом він стане ще смачнішим, духмяним і більш насиченим.
Віра ГЕРЕГА. м. Вінниця.