Пропонуємо приготувати традиційний турецький десерт — сютлач. Своїм смаком він нагадує щось середнє між ніжною молочно-рисовою кашею й пудингом. Та й на заварний крем дуже схоже. Приготувати справжній турецький сютлач, один із улюблених десертів султана Сулеймана, можна й на власній кухні, адже продукти — звичайні.
На 4 порції:
- 45 г круглого рису
- 130 мл води
- 500 мл молока
- 1 жовток
- 20 г картопляного крохмалю
- 40 г цукру
- 15 г вершкового масла
- чверть чайної ложки солі
- дрібка ваніліну
Добре промитий рис залити водою, посолити. Поставити на середній вогонь, накрити кришкою. Від моменту закипання варити на слабкому вогні приблизно 10—12 хв. Жовток додати до крохмалю. Влити трохи молока (від загальної кількості), розмішати, щоб не було грудочок. Влити до рису молоко, що залишилося, усипати цукор і ваніль. Коли закипить, перемішати крохмальну суміш і тонкою цівкою влити, помішуючи, до каші. Проварити 1—2 хв. до загусання. Додати масло. Розлити сютлач у керамічні порційні піали. Поставити їх на деко, наливши в нього гарячу воду, щоб доходила до чверті висоти формочок. Це потрібно для того, щоб сютлач усередині залишався ніжним. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 20—25 хв. Потім дістати, охолодити й поставити в холодильник на 1—2 год. Після охолодження консистенція в десерту стає більш щільною, але все одно залишається дуже ніжною.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.