Цей рецепт цікавий тим, що буженина не запікається, а відварюється в маринаді в кілька прийомів. У результаті вона виходить смачною, у міру просоленою, просоченою спеціями. Добре ріжеться тонкими скибочками.
* 1 кг свинячого окосту
* 2 л води
* 3 столові ложки солі
* 1 столова ложка цукру
* 2 столові ложки сметани
* 1 столова ложка готової гірчиці
* 5 горошин духмяного перцю
* 1 чайна ложка меленого перцю
* 3 середніх лаврових листки
* 5–6 горошин чорного перцю
* 6–8 зубчиків часнику
Для приготування обирайте не товстий, а довгастий шматочок м’яса, щоб він добре промаринувався й дійшов до готовності. Щоб переконатися, що води достатньо, занурте м’ясо — воно має бути повністю вкрите. Дістаньте свинину й покладіть поки в холодильник. Для маринаду у воду додати сіль, цукор, сметану будь-якої жирності й гірчицю. Зі спецій — духмяний і чорний перець, лаврові листки. Часник крупно нарізати, додати в маринад. Довести все до кипіння, варити 2 хв. Дати охолонути. В охолоджений маринад занурити м’ясо. Поставити на повільний (важливо!) вогонь і довести до кипіння під кришкою. Потім варити 10 хв. Каструлю зняти з вогню, м’ясо не діставати. Залишити маринуватися спочатку при кімнатній температурі, а коли охолоне, поставити каструлю в холодильник на добу. Потім усе повторити: каструлю поставити на повільний вогонь, довести до кипіння під кришкою, варити 10 хв. Зняти з вогню, м’ясо з маринаду не діставати. Коли охолоне, дістати м’ясо, обсушити. На вигляд воно почасти нагадує варене м’ясо, але смак — буженини. Для апетитної «скоринки» можна притрусити спеціями, наприклад, меленою паприкою, чорним меленим перцем і коріандром. Щільно загорнути у фольгу й поставити на кілька годин у холодильник.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.