Тут приємна терпкість какао надає дивовижного смаку великодньому хлібові.
ДЛЯ ТІСТА:
* 300 г борошна (і ще для замішування)
* 150 г цукру
* 30 г живих дріжджів
* 3 яйця
* 150 мл води
* 100 г вершкового масла
* 2 столові ложки какао
* 70–100 г цукатів
ДЛЯ ГЛАЗУРІ:
* 100 г цукрової пудри
* 2 столові ложки какао
* 2–3 столові ложки лимонного соку
Для опари викладіть дріжджі в миску, додайте воду, перемішайте до повного розчинення дріжджів. Додайте 2 столові ложки цукру. Потім додайте 4 столові ложки борошна і перемішайте до однорідності. Накрийте опару рушником і залиште підходити в теплі на 20–30 хв. У миску просійте борошно, що залишилося. Потім додайте решту цукру, какао та добре перемішайте. Додайте яйця, розм’якшене вершкове масло та опару. Замісіть тісто до однорідності. Якщо вийшло занадто рідке, додайте ще трохи борошна. Залиште тісто в мисці, накрийте рушником і поставте в тепло на 1 год. для підйому. Тісто, що підійшло, обімніть руками, змащеними олією, додайте цукати та легко перемішайте. Змастіть форму вершковим маслом, щоб паску можна було легко вийняти й вона не прилипала. Сформуйте з тіста кулю та покладіть у форму для паски. Тісто має займати не більше однієї третини форми. Знову накрийте рушником і залиште в теплому місці на 30–40 хв., щоб знову піднялося. Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паску 25–40 хв. залежно від розміру форми. Якщо скоринка занадто підрум’яниться, прикрийте її фольгою, щоб не підгоріла. Дістаньте паску з духовки та дайте охолонути просто у формі.
Для глазурі змішайте цукрову пудру з какао та лимонним соком, перемішайте вінчиком. Якщо глазур виходить дуже густою, додайте ще трохи соку лимона. Вкрийте паску готовою блискучою глазур’ю. За бажанням прикрасьте посипкою.
Євгеній КЛОПОТЕНКО, кулінар, дослідник української кухні.
Інші рецепти до великоднього столу шукайте на сайті klopotenko.com