Чи можна нагрівати мед? - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Чи можна нагрівати мед?

14 Квітня, 2021
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Чи можна нагрівати мед?
0
Поділилося
53
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Мед, на відміну від цукру, робить страву не тільки солодшою, а й надає неймовірного смаку, аромату та кольору. Чудово поєднується з м’ясом, сиром, тістом. Але існує думка, що нагрівання робить мед шкідливим. Чи так це? Таке питання досконало вивчив кулінарний експерт Євген КЛОПОТЕНКО.

— Вчені детально вивчили, що ж відбувається з цим корисним продуктом, якщо його нагріти до температури 60 або навіть 140 градусів. Виявилося, що при цьому виділяється 5-гідроксиметилфурфурол (HMF). Це органічна сполука, що утворюється з цукрів у меді та різних оброблених харчових продуктах у кислому середовищі, коли вони нагріваються в результаті так званої реакції Майяра (реакція між амінокислотами та цукрами, яка відбувається під впливом високої температури). Якщо сказати точніше, під час нагрівання дещо збільшується кількість цієї сполуки, адже вона майже завжди є в свіжому меді.

Але чи насправді ця речовина така небезпечна? По-перше, кількість HMF збільшується навіть під час зберігання меду при кімнатній температурі з приблизно 11 мкг/кг до 39 мкг/кг за рік. При нагріванні до 60 градусів — до 68,8 мкг/кг, а до 140 градусів її кількість вже істотно не підвищується. Також варто зазначити, що весь магазинний мед термічно обробляють у середньому до 68 градусів, щоб знищити дріжджі, які сприяють ферментації цукру, тому певна кількість HMF у ньому вже присутня.

Проводилось багато досліджень, але жодне з них не довело шкоду цієї сполуки для організму людини. До того ж, деякі дослідження виявили, що HMF може мати не тільки канцерогенні, а й антиканцерогенні властивості. Тобто він може бути також корисним. Крім того, взагалі немає переконливих даних про те, яка кількість HMF є безпечною, а яка вже шкідливою. Адже в певній кількості ця сполука міститься і в інших продуктах: сухофруктах, розчинній каві, випічці, багатьох фруктових соках, пиві, коньяку, молоці, продуктах з томатів, варенні.

Тому мед можна нагрівати, і він не стає шкідливим. Принаймні, жодних наукових підтверджень цього сучасна наука не виявила. Тож якщо хочете замаринувати з медом курячі крильця перед запіканням, без жодних вагань робіть це.

Інформація з сайту klopotenko.com

Попередня публікація

Пиріг із варення

Наступна публікація

Доставка пенсій -- на конкурентних засадах

Схожі публікації

Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Кабачкова ікра «По-селянськи»
Кухонні університети

Кабачкова ікра «По-селянськи»

10 Липня, 2025
Наступна публікація
Доставка пенсій — на конкурентних засадах

Доставка пенсій -- на конкурентних засадах

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Швидкий пиріг із літніми ягодами

Швидкий пиріг із літніми ягодами

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Швидкий пиріг із літніми ягодами

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Розвінчуємо міфи про кавуни

Розвінчуємо міфи про кавуни

24 Липня, 2025
Тарас Кобза: “Активність завжди мотивує, дає віру в майбутнє”

Тарас Кобза: “Активність завжди мотивує, дає віру в майбутнє”

24 Липня, 2025
Як ветерану отримати житло або грошову компенсацію від держави?

Як ветерану отримати житло або грошову компенсацію від держави?

24 Липня, 2025

Останні публікації

Швидкий пиріг із літніми ягодами

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Розвінчуємо міфи про кавуни

Розвінчуємо міфи про кавуни

24 Липня, 2025
Тарас Кобза: “Активність завжди мотивує, дає віру в майбутнє”

Тарас Кобза: “Активність завжди мотивує, дає віру в майбутнє”

24 Липня, 2025
Як ветерану отримати житло або грошову компенсацію від держави?

Як ветерану отримати житло або грошову компенсацію від держави?

24 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти