Рум’яний картопляний пляцок зі швидкого тіста на кефірі виходить м’яким, ніжним і вершковим на смак!
Тісто:
200 мл кефіру
250 г борошна
40 г олії
1 чайна ложка цукру
0,5 чайної ложки солі
1 чайна ложка соди
маленьке яйце (для змащення верху).
Начинка:
300 г картоплі (вага вже очищеної)
200 г сиру (твердих сортів або адигейського).
Тісто готується дуже просто. Картоплю відварити до готовності в підсоленій воді. Злити воду і розтовкти на пюре. Сир середньо натерти, викласти до гарячої картоплі, перемішати. За необхідності досолити, поперчити. Дати трохи охолонути. Тіста й начинки за вагою має бути приблизно однаково. Всі продукти для тіста повинні бути кімнатної температури, тому приблизно за годину дістаньте їх з холодильника. Для тіста борошно змішати з содою, перемішати. У миску влити кефір. Додати олію. Всипати сіль і цукор, перемішати. Поступово всипати борошно з содою. Замісити тісто — воно виходить м’яким, злегка липне до рук. Можливо, буде потрібно ще дві-три столові ложки борошна. Покласти його в пакет і залишити за кімнатної температури на 20 хв. Для зручності пиріг краще формувати відразу на пергаментному папері. Тісто злегка обкачати в борошні й руками сформувати коло товщиною 2 см. На середину викласти начинку. Защипнути тісто, немов збираючи його в мішечок. Перевернути швом вниз. Розім’яти руками, щоб отримати пиріг в діаметрі приблизно 25–30 см. Викласти в форму разом з пергаментом. Верх пирога змастити яйцем. Зробити по центру хрестоподібний надріз ножем для виходу пари. Випікати в розігрітій до 220 градусів духовці близько 15-17 хв. Пиріг підніметься і буде пишним. Найсмачніший пиріг в теплому вигляді, коли сир ще тягнеться.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.