Гірчична макуха (відходи від переробки насіння гірчиці) дійсно є хорошим добривом, яке, окрім того, що збагачує ґрунт корисними елементами, ще й захищає сад та город від шкідників і гризунів (дротяника, ведмедки, довгоносика, слимаків, цибулевої і морквяної мухи та інших). Крім того, вона пригнічує ріст патогенної мікрофлори.
Вносять макуху навесні або восени під перекопування. Норма залежить від типу ґрунту та культури. Можна змішувати з іншими натуральними добривами. Зберігається вона дуже довго. Тримають у щільно закритій тарі при кімнатній температурі в сухому приміщенні.
Не рекомендується використовувати макуху, отриману від переробки насіння гарячим способом. Не вносять її під посадку хрестоцвітих культур та в ґрунт із високою кислотністю. Щоб добриво не стало небезпечним, чітко дотримуються дозування.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.