Зараз приготувати таку заготовку коштуватиме копійки, а може і зовсім безкоштовно, якщо у вас є город, на якому ви вирощуєте овочі. Взимку ж, коли не хочеться готувати, ця закуска дуже виручить: відкрили баночку, розігріли і подали до каш або картоплі. На цю кількість продуктів виходить 4 банки по 1 л і одна баночка 0,5 л.
* 2 кг баклажанів
* 1,5 кг помідорів
* 0,5 кг солодкого перцю
* 0,5 кг моркви
* 0,5 кг сухої квасолі
* 4 середні головки часнику
* 350 г олії
* 0,5 склянки оцту (9%)
* 120 г цукру (2/3 склянки)
* 2 столові ложки солі
* 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю
* 1 столова ложка сушеного кропу
Замочити на ніч квасолю, а потім відварити в підсоленій воді до готовності (не переварити!). Моркву натерти на середній тертушці. Перець і баклажани нарізати дрібними кубиками. Зубчики часнику перекрутити на м’ясорубці разом з помідорами. Викласти томатну масу в каструлю, поставити на середній вогонь і довести до кипіння. Після цього всипати сіль, цукор, мелений перець, влити олію і оцет, перемішати, довести до кипіння. Викласти моркву, варити 2 хв. Потім — перець, варити 2 хв. Далі баклажани — готувати 10 хв. І квасоля — варити 20 хв. Всипати сушений кріп, проварити 5 хв. Гарячу заготовку розкласти в стерилізовані банки, відразу закрити під ключ. Зберігати в темному, прохолодному місці.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.