Мало хто з господинь, готуючи страви в горщиках, накривають їх тістом, надаючи перевагу фабричним кришкам. А дарма! Адже виходить готова паляничка замість хліба, через такі кришечки виходить менше пари, тож не втрачається аромат і смак страви. А ви готували кришечки з начинкою?
ПЕЧЕНЯ:
* 800 г картоплі
* 500 г м’якоті свинини
* 350 г лісових варених грибів
* велика морквина
* велика цибулина
* 3 зубчики часнику
* зелень (за смаком)
* чайна ложка солі
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
* олія
КРИШЕЧКИ:
* 300 г борошна
* 160 мл води
* 3 столові ложки олії
* чайна ложка солі
* маленький пучок зеленої цибулі
Для кришечок в миску налити воду, посолити, додати олію. Всипати поступово борошно, замісити тісто, як на вареники. Покласти в пакет, доки готуєте печеню. Цибулю дрібно порубати.
М’ясо крупно нарізати, обсмажити на розігрітій олії на великому вогні до рум’яної скоринки. До готовності доводити не потрібно, а тільки «запечатати» соки всередині. Вийняти шматочки шумівкою. На цій же олії обсмажити варені гриби 7–8 хв. Викласти до м’яса. На місце грибів покласти нарізані кубиками моркву і цибулю, готувати на середньому вогні до легкої золотистої. Овочі викласти зі сковороди до м’яса і грибів. На сильному вогні швидко обсмажити кубики картоплі до золотистої скоринки (до готовності не доводити). Порубати зелень і часник. У великій мисці змішати всі продукти, посолити, поперчити. Викласти в горщики (за бажанням в кожен покласти невеликий шматочок вершкового масла). Долити води, але так, щоб не покривала печеню.
Тісто розділити на 2 частини. Розкачати одну трохи товще (0,5 см), іншу — тонше. Вирізати ножем кружечки «під блюдце». Це розмір кришечки для стандартного горщика. Горщики з печенею накрити товстими кружальцями, трохи притиснути краї, зверху викласти рубану зелень. Можна додати сир або смажену ріпчасту цибулю. Але не багато, інакше від начинки тісто під час приготування може розмокнути. Накрити зверху тоншими кружечками тіста. Притиснути краї. Зробити 3–4 проколи зубочисткою, щоб при приготуванні кришечки не лопнули. Змастити трохи олією. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на нижній рівень на 45–50 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.