Щоб сирна паска вийшла особливо смачною, відповідально поставтеся до її головного компонента – сиру. Він має бути жирним, не надто кислим і не зернистим.
З ШОКОЛАДОМ
* 400 г сиру
* 8 яєць
* по 100 г шоколаду, цукру та мигдалю або горіхів
* 70 г масла
* ванілін.
Сир ретельно розтерти з яйцями, додати цукор, мигдаль, ванілін, розтоплене вершкове масло і тертий шоколад. Вимішати, покласти у підготовлену форму і випікати в духовці з невисокою температурою.
СОЛОДКА
* 2,4 кг сиру
* 500 г сметани
* 400 г розтопленого вершкового масла
* 12 яєць
* 3-4 склянки цукру
* ванілін.
Сир віджати, протерти крізь сито, добре вимішати зі сметаною і розтопленим маслом. Постійно помішуючи, додати по одному яйця. Знову ретельно вимішати, поставити на 5-10 хв. в духовку. Додати ванілін і цукор. Як охолоне, викласти у форми і поставити на холод.
З РОДЗИНКАМИ
* 2 кг сиру
* по 0,5 кг цукру, масла та сметани
* 8 жовтків
* родзинки
* ванілін
* натертий мигдаль за смаком (можна замінити підсмаженими горіхами).
Сир і масло протерти крізь сито, додати цукор, перетертий із жовтками, родзинки, ванілін, мигдаль. Ретельно вимішати і викласти у дерев’яну форму-«пасочницю» (можна в іншу форму), застелену чистим рушником чи марлею. Покласти дощечку, зверху — гніт.
Перевернуту форму треба поставити в якусь банку чи каструлю, щоб стікала рідина, і залишити на добу в прохолодному місці.
ВЕРШКОВА
* По 5 склянок густих вершків та густої сметани
* 2 склянки молока
* яйце
* сіль і цукор – за смаком.
Вершки, сметану, молоко перемішати і поставити на 10 хв. у гарячу духовку. Коли утвориться сироватка, перекласти в торбинку, охолодити. Трохи посолити, додати яйце, розтерти, щоб не лишилося грудочок. Цукор – за смаком.
Перекласти у форму, застелену серветкою, і поставити в прохолодне місце під прес.
МИГДАЛЬНА
* 2,4 кг вигніченого сиру
* 10 яєць
* 400 г масла
* 800 г сметани
* 0,5 кг цукру
* склянка потовченого мигдалю.
Протертий крізь сито сир змішати з яйцями, додати масло та сметану, все це перекласти в каструлю, поставити на плиту і мішати дерев’яною ложкою, щоб не пригоріло. Тільки-но з’являться перші бульбашки, зняти з плити, поставити в прохолодне місце і мішати, доки охолоне. Додати цукор, мигдаль (його можна замінити підсмаженими горіхами) і ще раз добре вимісити. Перекласти в форму, заздалегідь вистелену чистою полотниною, і залишити на добу під гнітом у прохолодному місці.