Запіканка з цвітної капусти у соусі виходить надзвичайно ніжною — сир обволікає шматочки і тягнеться. За бажання можна присипати зверху панірувальними сухарями — скоринка буде не лише рум’яною, але й хрумкою.
- 500 г цвітної капусти (середня головка)
- чайна ложка солі
- 2 горошини запашного перцю
- маленький лавровий лист
- чверть чайної ложки чорного меленого перцю
- панірувальні сухарі
Соус:
- 350 мл молока
- 100 г твердого сиру
- 25 г вершкового масла (і ще трохи для змащування форми)
- столова ложка борошна (без верху)
Капусту розібрати на суцвіття, якщо дуже великі — розрізати навпіл, але маленькі робити не варто. У киплячу воду покласти сіль, горошини перцю, лавровий лист. Опустити капусту. Варити від моменту закипання 3–4 хв. Важливо не переварити, бо в запіканці капуста стане занадто м’якою і перетвориться на «кашу». Дістати шумівкою, дати охолонути. Форму щедро змастити маслом, посипати сухарями. Викласти капусту, щоб не було порожнин між суцвіттями. Для соусу масло розтопити на сковороді на середньому вогні, всипати борошно, розмішуючи. Тримати на невеликому вогні до легкого золотистого кольору. Далі маленькими порціями влити гаряче молоко, розмішуючи, щоб не було грудочок, — маса має загуснути до консистенції млинцевого тіста. Зняти з вогню. Додати в гарячий соус крупно натертий сир. У результаті сир розплавиться, і соус вийде ще густішим. Залити цим соусом капусту, за бажання зверху притрусити сухарями. Поставити у розігріту до 200 градусів духовку на 20–25 хв. до утворення апетитною рум’яної скоринки.
Діана ШЕПЕЛЬ.