Дуже корисна заготовка — томатне пюре, яке взимку стане основою для борщу, різних соусів і підлив. З 1,5 кг повністю дозрілих, соковитих і м’ясистих помідорів виходить близько 600 г томатного пюре.
Сіль, цукор і оцет не додавати — їх будете використовувати потім під час приготування страв із томатним пюре. Із помідорів зняти шкірку (на верхівці зробити хрестоподібний надріз і опустити на кілька хвилин в окріп). Будь-яким зручним способом подрібнити помідори на пюре (тертушка, м’ясорубка, кухонний комбайн, блендер). Якщо насіння в пюре не подобається, протріть масу крізь сито — без шкірочки пюре протирається легко і швидко. В результаті вийде густий томатний сік, а для отримання пюре його потрібно уварити. Перелити сік в каструлю, довести до кипіння і варити на слабкому вогні від закипання 30–40 хв. Не забувайте час від часу помішувати, щоб густа томатна маса не прикипіла до дна посуду. Перелити гаряче пюре в стерилізовані банки, відразу закрити кришками під ключ. Закутати до охолодження. Готове томатне пюре добре зберігається в прохолодному, недоступному для сонячного проміння місці.
Діана ШЕПЕЛЬ.