Це дуже популярна і улюблена багатьма страва, яка виходить дієтичною та легкою. Шматочки риби спочатку відварюються в бульйоні зі спеціями, а потім заливаються яєчним соусом. Готують густий польський соус з подрібнених варених яєць з додаванням вершкового масла та зелені. Для приготування можна брати будь-яку рибу, але не дуже кістляву: хек, тріску, минтай. До речі, філе не обов’язково варити. З таким соусом можна подати запечену або приготовлену на пару рибу.
* 1 кг хека
* середня цибулина
* середня морквина
* 4 яйця
* 100 г вершкового масла
* лавровий лист
* половина пучка кропу і петрушки
* 4–6 горошин чорного перцю
* 2 горошини духмяного перцю
* 2 чайні ложки борошна
* сіль
Випатрану рибу крупно нарізати, приблизно по 10 см (хвости можна відрізати і використати потім для супу). Цибулину розрізати на 4 частини. Моркву нарізати великими кружечками. Викласти овочі в каструлю, додати лавровий лист і перець. Залити 1 л води, довести до кипіння, всипати чайну ложку солі. Варити 5–7 хв., доки всі інгредієнти віддадуть аромат бульйону. Далі закласти в киплячий бульйон рибу. Варити при слабкому кипінні приблизно 10 хв. до повної готовності. Важливо, щоб риба не була переварена, бо шматочки будуть розпадатися. Рибу вийняти і відокремити акуратно від кісток, щоб шматочки залишилися цілими. Відлити півсклянки рибного бульйону для соусу, процідити (залишок можна заморозити для приготування інших рибних страв). Філе повернути назад в бульйон, щоб залишилося теплим і не завітреним.
Для соусу зварити круто яйця. Дрібно нарізати кубиками. Подрібнити зелень. У сковороді розтопити вершкове масло, трохи обсмажити в ньому борошно. Викласти в сковороду яйця. Влити бульйон, уварювати 5–7 хв. до густоти. В результаті вийде густий вершково-яєчний соус. Притрусити зеленню, всипати 0,5 чайної ложки солі (або за смаком) і зняти з вогню. Його можна подавати і так, а можна подрібнити блендером до однорідності — тоді соус вийде однорідним. Рибу викласти на тарілки і полити соусом.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.