Напередодні Різдва як не згадати про традиційну святкову випічку — німецький штолен. Ці неймовірно ароматні кекси випікають за кілька тижнів до свята: вони чудово зберігаються (у складі — алкоголь, натуральний консервант) і навіть стають із часом ще смачнішими. Загалом силі волі німців можна лише позаздрити! У класичному рецепті тісто готують на дріжджах, але ми пропонуємо скористатися спрощеним варіантом і спекти штолен із кисломолочного сиру. Їсти його можна відразу — м’якуш і без витримки смачний, сир надає тісту необхідної вологості та соковитості.
ТІСТО:
- 350 г борошна
- 200 г сиру
- 170 г вершкового масла (82,5%)
- 170 г цукру
- 1 яйце
- 3 столові ложки лимонного соку
- дрібка ваніліну
- 2 чайні ложки розпушувача
- цедра 1 великого лимона
- дрібка солі
ДОБАВКИ:
- 250 г сухофруктів (родзинки, журавлина, цукати)
- 150 г горіхів (волоських, мигдалю)
- 4 столові ложки коньяку (або свіжовичавленого апельсинового соку)
Для верху:
- 70 г розтопленого вершкового масла
- 30—50 г цукрової пудри
Попередньо підготувати сухофрукти та горіхи. Не обов’язково брати вказані в рецепті, керуйтеся своїм смаком. Сухофрукти помити та добре просушити, замочити в алкоголі або соку й залишити на добу настоятися, або принаймні на 3—4 год. Горіхи підсушити на сухій сковороді, порубати ножем.
Для тіста м’яке вершкове масло (заздалегідь дістати з холодильника), цукор, ваніль і сіль добре розтерти виделкою. Додати яйце, збити до однорідності. Додати сир, розтерти. Якщо у вас сир не гладенький і пастоподібний, обов’язково попередньо пропустити двічі через м’ясорубку. Додати лимонний сік, цедру, збити міксером або розтерти виделкою. Всипати борошно, змішане з розпушувачем, замісити тісто. Довго вимішувати не треба. Додати сухофрукти (зайву рідину злити) та горіхи. Вимісити, щоб рівномірно розподілилися.
Формуємо штолени (виходить 2 кекси по 30 см завдовжки). Тісто розділити навпіл. Половину викласти на трохи притрушену борошном поверхню. Недовго вимісити, розпластати в рівний овал приблизно 25 см завдовжки. Умовно розділити на три частини, зробити довгасту западину ребром долоні. Підгорнути одну частину до середини, накрити поверх іншою. Злегка притиснути з усіх боків, формуючи довгастий батон. Так само зробити і другий. Заготовки викласти на деко, застелене пергаментом. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати приблизно 35—45 хв. Гарячі штолени відразу щедро змастити розтопленим вершковим маслом. Посипати через ситечко приблизно третиною цукрової пудри — вона розтане й утворить цукрову скоринку. Потім дати повністю остигнути. Посипати рештою цукрової пудри. Вважається, що довга форма й біла від цукрової пудри поверхня штолена символізують сповите новонароджене немовля Христа.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.