Приготуйте баклажанну ікру на зиму, і у вас буде чудова закуска, з якою можна зробити бутерброди або подати як гарнір.
- 3 кг баклажанів
- 300 г болгарського перцю
- 300 г цибулі ріпчастої
- 300 г помідорів
- зелень петрушки та кропу
- 15 зубчиків часнику
- 120 мл олії
- 5 столових ложок цукру
- сіль і чорний мелений перець — за смаком
Баклажани вимити, викласти на лист і проткнути шкірочку в кількох місцях виделкою або гострим ножем. Запікати в нагрітій до 200 градусів духовці до готовності (приблизно 30 хв.). Запечені баклажани злегка остудити і зняти з них шкірочку. М’якоть порізати ножем. Цибулю почистити та дрібно порізати. Перець вимити, видалити насіння і нарізати маленькими кубиками. З помідорів зняти шкірочку та натерти на великій тертушці або подрібнити у блендері. У посуді з товстими стінками розігріти олію, викласти цибулю й обсмажити до золотавого кольору. Додати перець і обсмажувати, помішуючи, приблизно 5 хв. До цибулі та перцю додати помідори, перемішати та готувати на слабкому вогні, періодично помішуючи, 5 хв. Додати баклажани, перемішати та тушкувати, помішуючи, 5—7 хв. Часник очистити і дрібно порізати. Зелень вимити, обсушити та подрібнити. До овочів додати часник, зелень, сіль, трохи цукру, мелений перець. Все перемішати та тушкувати 7 хв.
Банки і кришки простерилізувати. Розкласти гарячу ікру по банках, накрити кришками, поставити в каструлю з теплою водою, довести до кипіння і стерилізувати: півлітрові банки — 30 хв., літрові — 60 хв. Закрутити, банки перевернути та добре укутати до охолодження. Зберігати в прохолодному місці.
Діана ШЕПЕЛЬ.