Пропонуємо зварити густе варення на зиму за швидким і простим рецептом. Його можна використовувати не лише як десерт, а й для начинки у випічку. Зазвичай готують в пропорції 1:1, але в даному рецепті кількість цукру менше, щоб була присутня приємна кислинка. Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 3 баночки по 0,5 л.
* 2 кг слив
* 700 г цукру
Розрізати кожен плід вздовж навпіл і видалити кісточку. Якщо у вас не рівно 2 кг, не страшно — беріть, скільки є. Потім самі відкоригуєте кількість цукру. Викласти всі сливи у відповідну за розміром каструлю з товстим дном, закрити кришкою і поставити на середній вогонь. Так сливи швидше стануть м’якими, пустять сік, а воду доливати не потрібно — завдяки цьому маса і виходить густою. Через 15 хв. сливи повністю пом’якшають і набудуть консистенції пюре. Залишиться лише шкірка, яку потрібно подрібнити. Зручніше це робити занурювальним блендером. Але можна і не подрібнювати, залишити зі шкірочкою. Всипати цукор. Перемішати і готувати на вогні нижче середнього ще близько 15 хв. Час варіння залежить від соковитості плодів — що довше готувати, то густішим буде. Але водночас варення стане темнішим. Розкласти кипляче варення в стерилізовані банки, закрити під ключ. Перевернути кришками донизу, укутати і залишити до повного охолодження. Перенести в темне і прохолодне місце — комору, погріб, підвал.
В процесі зберігання десерт ще більше загусне. У банках він виглядає темним, але коли смакуватимете, побачите, яке це яскраве і красиве варення.
АРОМАТНІ ДОБАВКИ
За бажання, якщо сливи не надто запашні або хочете урізноманітнити варення, основний рецепт можна доповнити добавками.
* Сік і цедра 1 апельсина. Вичавити сік і натерти цедру на тертушці (не зачіпаючи білий шар). Додати на початку приготування.
* Какао. На 2 кг слив вистачить столової ложки какао, яке перемішують з цукром. Далі готувати за рецептом.
* Мелена кориця. Змішати вказану кількість цукру з 1,5 чайними ложками кориці та готувати за рецептом.
* Грецькі горіхи. Обсмажити 150 г ядер горіхів. Додати їх в уже готове гаряче варення, перемішати і дати знову закипіти.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.