Мало хто використовує у раціоні пастернак. А марно! Передусім це доволі смачний і поживний коренеплід. Якщо додасте його до овочевого рагу, то за смаком нагадуватиме гриби. Частувала мене таким обідом знайома господиня. Смачно!
Підходить ця городня культура й до борщу, супів, салатів. Крім того, пастернак має лікувальні властивості: сприяє травленню, є сечогінним засобом, зменшує біль у нирках, печінці (тому в народній медицині його використовували як знеболювальний засіб), нормалізує підвищений кров’яний тиск.
Корисно споживати пастернак для профілактики застуди і грипу. А якщо вже захворіли, то з-поміж іншого народні цілителі радять лікуватися й пастернаком, додаючи його до страв.
Тарас ЛЕХМАН.