Усе почалось з того, що кущик йошти мені дав знайомий з сусіднього села. Хто не знає, скажу, що це — гібрид чорної смородини та аґрусу. Назва Josta утворилась від перших складів двох німецьких слів: Johannisbeere — «смородина» та Stachelbeere — «аґрус».
Певний час моя йошта не родила, і вже почав втрачати до неї інтерес, навіть думав узагалі вивести. Хоча не раз читав, що в плодоношення йошта вступає доволі рано і врожайність швидко наростає. Але не дозволяла дружина, бо й сам собою кущ дуже красивий. Про декоративні властивості цієї рослини можна розказувати окремо. Зазначу лише, що деякі умільці навіть створюють із неї штамбові деревця. Дуже гарний вигляд має йошта в період цвітіння. У висоту може виростати до 2 м. У мене, щоправда, не така висока, однак значно перевищує смородину й аґрус, що ростуть поруч.
Отже, цьогоріч я нарешті дочекався врожаїв. Ягоди були меншими, ніж у аґрусу, але більшими, ніж у смородини, кольору ближче до смородини, шкірочка щільна. Зібрані у китиці по 3—5 штук. Сподобалось те, що солодкі, приємні на смак, але аромату смородини не мають. Достигають неодночасно, період плодоношення триває близько 2 тижнів. Листя йошти подібне до аґрусового, але також без смородинового аромату. До речі, восени дуже довго не опадає.
Великою перевагою є невибагливість йошти. Рослина посухостійка, але перший час кущики бажано поливати. Пристовбурні круги краще замульчувати. Також вона має міцний імунітет до хвороб та шкідників, надто ж до борошнистої роси. Кущ не має шипів, що поліпшує догляд. Стиглі ягоди не осипаються.
ЧОМУ Ж ТАК ДОВГО НЕ РОДИЛА?
Як виявилось, це могло бути через відсутність запилення, нестачу вологи чи живлення. Слід сказати, що молодий кущик я спочатку висадив у доволі затіненому місці. А торік пересадив, і на новому, вочевидь, їй сподобалося більше. Поруч ростуть аґрус і смородина, а це значно підвищує якість запилення. Але про це я дізнався згодом.
Ягоди йошти багаті вітамінами, особливо С та Р. Їх рекомендують вживати для зміцнення імунітету, виведення токсинів з організму, при анемії та авітамінозі. З неї можна робити багато заготовок, зокрема варення, заморожувати. Однак цього року врожаю вистачило лише для того, щоб поїсти свіжим.
РОЗМНОЖИТИ РОСЛИНУ НЕСКЛАДНО
Це — ділення кущів, живцювання, відводки. Ділити кущем йошту можна у вересні. Секатором або дуже гострим ножем кущ розрізають на декілька частин так, щоб на кожній діленці було 1—2 міцні стебла та добре розвинені корінці. Місця зрізів бажано присипати товченим деревним вугіллям. На одному місці кущ живе понад 20 років.
У вересні планую висадити ще кілька кущиків і навіть уже заготував посадкові ями. Розмір зробив 0,5х0,5х0,5 м, щоб всередині вільно поміщалась коренева система. Відстань між ямами залишив 1,5 м. При посадці у кожну яму внесу пів відра суміші компосту з перегноєм, 100 г суперфосфату та 100 г деревного попелу.
Олег ГОЛОВЕНКО. Олевський район Житомирської обл.