Після зимових свят бажано перейти на низькокалорійні страви. Але легкі – не означає несмачні й нудні. Можна приготувати корисні вишукані страви, що допоможуть швидко відновити форму.
САЛАТ ІЗ ЙОГУРТОВОЮ ЗАПРАВКОЮ
Інгредієнти. 300 г курячого філе, 250 г помідорів, по 100 г солених огірків, стебел селери та салатного міксу, 20 г готової гірчиці.
Заправка. 200 г натурального йогурту, 2-3 зубчики часнику, сіль, перець, зелень – за смаком.
Спосіб приготування. Філе змастити гірчицею. Загорнути у фольгу. Викласти у форму для запікання. Запікати в духовці за температури 180 градусів 30-35 хв. Готове філе охолодити, нарізати невеличкими шматочками. Помідори й огірки – кубиками, селеру – дрібно. Для заправки зелень подрібнити. В йогурт додати вичавлений через прес часник, зелень. Посолити, поперчити, перемішати. Змішати салат, філе, помідори, огірки, селеру. Трохи посолити. На тарілки викласти салат, полити заправкою.
МОРКВЯНИЙ СУП-ПЮРЕ
Інгредієнти. 400 г моркви, 200 г цибулі, куряче стегно, плавлений сирок, по столовій ложці олії й вершкового масла, сіль, перець, орегано, чебрець – за смаком, вершки або сметана.
Спосіб приготування. М’ясо залити 800 мл води, довести до кипіння. На сковороді розігріти олію з вершковим маслом. Викласти подрібнену цибулю, смажити до прозорості. Додати моркву, нарізану кружальцями, смажити кілька хвилин. Перекласти вміст сковороди в каструлю з куркою, варити до повної м’якості моркви й м’яса (приблизно 25-30 хв.). Посолити, поперчити, додати прянощі. Покласти подрібнений сирок і варити до повного його розчинення. Вийняти м’ясо, нарізати шматочками. Суп збити блендером на пюре. Налити в тарілки, додати курку і полити вершками або сметаною.
РИБНІ ЗРАЗИ ІЗ ЗЕЛЕНИМ ГОРОШКОМ
Інгредієнти. 500 г рибного фаршу, 50 г черствого батона, 50 мл молока, яйце, сіль, перець, панірувальні сухарі, олія.
Начинка. 150 г замороженого зеленого горошку, 50 г цибулі, сіль.
Спосіб приготування. Для начинки подрібнену цибулю обсмажити на розігрітій олії до прозорості. Горошок відварити 3 хв. у підсоленій воді. Відкинути на друшляк, облити холодною водою, щоб зберегти яскравий зелений колір. Додати до горошку цибулю. Подрібнити на пюре. До рибного фаршу додати замочений у молоці й віджатий батон, яйце, посолити, поперчити, перемішати. Зі шматочка фаршу сформувати корж, у центр викласти чайну ложку начинки. Акуратно загорнути краї й сформувати продовгувату котлету. Обкачати в панірувальних сухарях. Смажити на розігрітій олії з обох боків приблизно по 4-5 хв. Потім вогонь зменшити до мінімуму, накрити кришкою, довести до готовності ще протягом 5 хв.
Діана ШЕПЕЛЬ.