Помідори, перці та баклажани на ваших грядках не поспішають дозрівати? Отже, настав час вдатися до хитрощів, які допоможуть наблизити збирання врожаю.
СТРИЖІТЬ ПОМІДОРИ
Якщо не пасинкувати кущі, вони формують багато пагонів із суцвіттями та витрачають усі сили на їх зростання й розвиток. Отож помідори зріють дуже повільно. Тому пасинкувати рослини потрібно регулярно, поки формують зайві пагони. Іноді це відбувається й у серпні. Крім того, щоб направити всі поживні речовини до плодів і прискорити їх дозрівання, наприкінці літа регулярно видаляйте зайве листя, в першу черга те, яке знаходиться нижче суцвіть. Обрізуйте вранці, коли листя особливо тендітне. Робіть це чистими гострими інструментами, залишаючи гладкий рівний зріз.
Скоротіть поливи, поливайте помірними дозами і тільки за потреби. При цьому не робіть великих перерв, після яких доводиться лити багато води (помідори можуть розтріскатися).
Відмовтеся від підживлення азотними добривами. Натомість у серпні використовуйте калійні. Після поливу загортайте в міжряддя по 0,5 ч.л. сірчанокислого калію під кущ. Крім того, у першій половині місяця в кожного стебла обірвіть верхівку.
Не доводьте плоди до повного дозрівання на гілках: вони чудово дозрівають удома. Раз на 3–5 днів увечері обприскуйте кущі розчином йоду (40 крапель на відро води).
ПІДЖИВІТЬ ПЕРЦІ
У спеку поливайте рослини підігрітою водою двічі на добу: вранці (по 1 л під кущ) і ввечері (по 0,5 л). Обривайте всі квітконоси, що з’явилися в серпні.
Розчиніть 1 ч.л. сульфату калію у відрі води та ввечері обприскайте кущі. Щойно на плодах з’являється бура чи жовта цятка, знімайте їх на дозрівання. Гострим ножем або лезом бритви зробіть поздовжній надріз на стеблі на висоті 13–17 см від землі. Щоб зріз не затягнувся, вставте в нього зубочистку. Це примусить рослину направити всі поживні речовини в плоди. Якщо стоїть прохолодна погода, вкривайте перці тонким спанбондом.
РОЗПУШУЙТЕ ГРЯДКУ З БАКЛАЖАНАМИ
Баклажани дозрівають набагато швидше, якщо ґрунт пухкий, тому розпушуйте грядку на глибину 6–8 см після кожного поливу. Як і у випадку з перцями та помідорами, знімайте плоди, щойно починають дозрівати. Зробіть наскрізний поздовжній надріз, як у перців.
300 г просіяної золи залийте 10 л гарячої води, дайте охолонути та обприскайте кущі. Через тиждень розчиніть 15 г сульфату калію у відрі води й обробіть баклажани. Розкладіть поряд з рослинами шкірку бананів. Це також прискорює дозрівання.
Якщо стоїть холодна погода, на ніч вкривайте баклажани спанбондом. Прищипніть верхівки.
Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.