У новорічну ніч організму людини доводиться нелегко: порушення режиму сну, велика кількість їжі й алкоголю. Не дивно, що наступного дня багато хто почувається не найкраще. Однак неприємних наслідків, зокрема переїдання, можна уникнути, якщо дотримуватися простих правил.
1. Не сідайте за стіл голодним.
Новий рік – не привід ламати режим дня і морити організм голодом у передчутті святкових ласощів. Як і завжди, день потрібно почати з поживного сніданку, продовжити таким саме обідом, а за годину–півтори до застілля зробити легкий перекус із овочів або кисломолочних продуктів.
2. Замініть майонез корисними соусами.
Щоб допомогти шлунку та печінці, замініть жирний важкий майонез більш здоровими й легкими заправками. З ними салати будуть такими ж смачними, а шкоди для організму – жодної. Рецептів дієтичних соусів для салатів дуже багато, а готувати їх легко та швидко.
3. Почніть із гарячого.
Застілля зазвичай починається з салатів, що не дуже корисно для шлунка: багатокомпонентна їжа, приправлена жирним майонезом, перетравлюється довго й важко. Поруште цю традицію і почніть вечерю з гарячого: нехай шлунок заповнить здоровіша їжа, залишивши менше місця для шкідливої. Найкраще підійдуть нежирні індичка, курка чи риба. Риба особливо корисна: ненасичені кислоти й вітаміни D і E, що містяться в ній, борються з вільними радикалами, які при вживанні алкоголю утворюються в організмі особливо активно.
4. Більше овочів.
За столом надавайте перевагу свіжим, тушкованим або запеченим овочам – болгарському перцю, томатам, огіркам. У них міститься клітковина, яка допомагає засвоєнню інших продуктів. Картопля теж дуже корисна: вона послужить сорбентом для алкоголю. Більше того, дієтологи радять скоригувати раціон уже за кілька днів до свята, включивши в меню більше овочів.
5. Використовуйте маленькі тарілки.
Велика тарілка – це своєрідна психологічна пастка: порожній простір завжди хочеться заповнити їжею. Використовуйте невеликий посуд: коли тарілка наповнена до країв, мозок отримує сигнал, що їжі достатньо й незабаром настане насичення.
6. Їжте повільно.
Спілкування й алкоголь відволікають від процесу їжі та притуплюють почуття насичення – в результаті людина не помічає, що вже наїлася. До того ж складно втриматись від зайвого шматочка, коли перед очима стільки апетитних закусок. Не поспішайте: новорічне гуляння зазвичай триває довго, тому буде час
скуштувати всі страви. Їжте усвідомлено та повільно, смакуючи й ретельно пережовуючи кожен шматочок. Намагайтеся відчути момент, коли вже наїлися, і зупиніться. У крайньому випадку, якщо тягне щось пожувати, можна поласувати фруктами.
7. Робіть перерви.
Довге сидіння за столом просто зобов’язує щось жувати та пити, навіть коли людина вже не голодна. Тому якнайчастіше робіть перерви: танцюйте, влаштуйте рухливі ігри або прогуляйтеся на вулиці. Свіже повітря та рух прискорять метаболізм.
8. Десерти залиште на ранок.
Хоч би яким спокусливим був новорічний десерт, зберіть свою волю в кулак і залиште його для ранкового чаювання: шлунку, якому й так доводиться нелегко цієї ночі, зовсім ні до чого додаткове навантаження у вигляді бісквіта та жирних кремів. Ну, а якщо зовсім несила відмовитися від смакоти, хоча б потанцюйте або погуляйте годину-другу після основної трапези, щоб їжа перетворилася на енергію, а вже потім приступайте до солодкого.
Якщо все ж таки переїли – не звинувачуйте себе. Адже їжа повинна бути не тільки корисною, а й приносити задоволення.
Руслан ВЛАСЕНКО.