Багато хто для вінегретів та олів’є купує консервований горошок. З баночок ми зазвичай зливаємо зайву рідину — розсіл, проте із нього можна приготувати пісний майонез! Густої консистенції, зберігається в холодильнику близько 5 днів. Чітко дотримуйтесь інструкцій, і все вийде!
Єдине — для його приготування знадобиться блендер. Міксером або ручним віночком збити не вдасться. Отже, в чашку вилити 70—80 мл розсолу. Додати 2 чайні ложки соку лимона, по 0,5 чайної ложки солі та цукру. Збити блендером буквально 1 хв. — маса відразу побілішає й перетвориться на густу піну. Це все завдяки білку, що міститься в розсолі.
Відміряти 200—240 мл олії (без запаху). Бажано налити її в ємність із носиком, так зручніше буде додавати тонкою цівкою. Почати вливати потроху олію, постійно збиваючи. Що тонша цівка, то краще почне «схоплюватися» майонез. Збивати близько 2 хв. до загусання. Якщо майонез не загуснув, додайте ще трохи олії та збийте — саме від її кількості залежить густота. Наприкінці додайте чайну ложку готової гірчиці та перемішайте виделкою або трохи збийте. Спробуйте на смак, за потреби додайте сіль, цукор, гірчицю або сік лимона. Тільки врахуйте, що сіль і цукор містяться в готовому розсолі.
Якщо сумніваєтеся в результаті, можете сміливо ділити всі основні інгредієнти навпіл. Тобто взяти на 40 мл розсолу — 100—120 мл олії. Розсіл підійде не лише від горошку, а й консервованої квасолі.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.