Завдяки картопляному відвару й вареній картоплі м’якушка в цієї домашньої випічки легка та пориста. Але пампушки не матимуть характерного смаку картоплі. Подавайте до борщу або використовуйте для бутербродів. Якщо хочете приготувати десертний варіант, додайте ще дві ложки цукру й ароматизуйте ваніліном.
- 15 г свіжих дріжджів
- 180 г вареного картопляного пюре
- 200 мл відвару
- 500—550 г борошна
- 2 столові ложки олії
- 1 яйце (у тісто)
- 1 столова ложка цукру
- 1,5 чайної ложки солі
- яйце (для змащування)
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 8 доволі великих картопляних булочок. За бажання ви можете зробити стільки, скільки хочете — просто розділіть тісто на необхідну кількість шматочків. Готова випічка довго залишається м’якою.
У теплий відвар (не солоний) додати дріжджі й цукор, добре розмішати. Усипати 100 г борошна, перемішати, накрити рушником і поставити в тепло до появи пінної шапочки (15 хв.). В іншому посуді (в якому замішуватимете тісто) з’єднати яйце, картопляне пюре й сіль. Туди ж додати олію, збити віночком або виделкою на однорідну масу. Додати опару. Поступово всипати борошно. Спочатку перемішати інгредієнти виделкою, щоб борошно зволожилося, увібравши в себе рідину. Потім вимісити руками. Вимішувати потрібно доволі довго (не менше 10, а краще 15 хв.). У результаті тісто стане гладеньким, однорідним, дуже м’яким і ніжним, трохи липким. Округлити його в кулю й покласти в миску, змащену олією, щоб не прилипало до посуду в процесі розстоювання.
Відправити в тепло хвилин на 40 для збільшення у два рази. Потім обім’яти, повторно округлити й знову поставити в тепло на 40 хв. За необхідності час підйому збільшити. Розділити тісто на шматочки за кількістю булочок. Важливо зробити їх однакового розміру, щоб рівномірно пропеклися й розстоялися. Кожний шматочок розпластати на млинчик, потім краї підгорнути до центру, сформувати кульки. Викласти на деко, застелений пергаментом, швом униз. Прикрити легким рушником і залишити на 30 хв. для підйому в два рази. Змастити збитим яйцем.
Випікати в заздалегідь розігрітій духовці на середньому рівні при 180—185 градусах. Час випічки — від 30 до 45 хв. (залежить від розміру заготовок).
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.