Скумбрія в гірчично-соєвому соусі, запечена в духовці, — один із моїх улюблених рецептів приготування цієї риби. Вона виходить соковитою та апетитно-золотистою. Рецепт підкуповує своєю простотою. До того ж, пропорції можете регулювати на свій смак, змінюючи кількість гірчиці, сметани та соєвого соусу.
На 3 середні скумбрії:
- 2 великі цибулини
- 3 столові ложки сметани
- 2 столові ложки готової гірчиці
- 1 столова ложка соєвого соусу
- сіль (за смаком)
Спочатку роблю соус, в якому мариную, а потім запікаю скумбрію в духовці. У миску кладу сметану, гірчицю та соєвий соус, злегка підсолюю. Все ретельно перемішую — гірчичний соус готовий. Обробляю рибини: відрізаю голову, хвіст і плавники. Акуратно виймаю нутрощі, до речі, легше патрати трохи підморожену скумбрію, тоді кишки витягуються одним шматком, а не розмазуються. Добре промиваю, просушую, щоб не були вологими. Нарізаю на 5 шматків кожну.
Складаю всі шматочки в миску та заливаю соусом. Перемішую, щоб були ним вкриті. Цибулю нарізаю не тонкими кільцями, викладаю до риби. Знову все перемішую, щоб в гірчичному соусі була не тільки скумбрія, а й цибуля. Даю рибі промаринуватися 1 год. На дно форми, застеленої фольгою, кладу цибулю (так скумбрія точно не прилипне), а на неї — рибу з соусом. Запікаю в попередньо прогрітій до 200 градусів духовці близько 35 хв.
Богдана КАСЬКІВ. м. Івано-Франківськ.