Усю зиму киянка Антоніна Сибірякова пила ароматні трав’яні чаї. Вирощування на дачі пряно-ароматичних рослин — її давнє захоплення. Певний час висаджувала на грядках городину. Однак дорослі діти сказали, що їм це не потрібно, мовляв, на базарі все куплять. То й узялася Антоніна Сергіївна за те, що їй до душі.
Одних лише видів м’яти в її колекції до десяти, п’ять видів лаванди (навіть строкатолиста), а ще — цитронела, шавлія, чебрець та багато інших. Господиня заварює нам ароматний чай і, посміхаючись, пропонує відгадати, з якою він травичкою. Каюся, не відгадую, але аромат дуже приємний. Як виявилось, це лимонна вербена (ліпія лимонна).
Господиня розповідає, що вирощувати лимонну вербену можна у відкритому ґрунті та в горщиках. Вона ідеально підходить для вирощування на балконах і терасах, хоча особливою декоративністю похвалитися не може. Однак цінують її передусім за ароматні листочки. Лимонна вербена потребує відкритого сонця. Дуже любить вологу, а відтак їй потрібні часті поливи, надто ж коли росте в контейнерах. Аби кущики були пишні та красиві, молоді пагони регулярно прищипують. Крону утворюють досить пишну, висота куща — близько 50 см. У наших широтах рослина не зимує просто неба, оскільки витримує температуру максимум 5 градусів.
Використовувати лимонну вербену можна у свіжому та висушеному вигляді. Напої з неї не лише смачні, а й цілющі. Діють заспокійливо, поліпшують травлення та апетит, позбавляють метеоризму, підтримують печінку. Також лимонна вербена підвищує імунітет, чинить жарознижувальну, протизапальну, сечогінну дію, сприяє зміцненню стінок вен і артерій, поліпшує кровообіг. На чашку достатньо 5–6 листочків. На листі настоюють також лікери. Листя вербени добре поєднується з іншими ароматичними рослинами, зокрема м’ятою.
Лимонну ліпію легко розмножити з насіння. Контейнер після посіву до появи сходів накривають плівкою. Також кущі живцюють. Роблять це навесні або восени. Гострим лезом зрізують верхівкові живці довжиною не менше 10 см. Перед настанням холодів дорослу вербену можна висадити в горщик та тримати до весни в приміщенні з температурою 6–10 градусів. Землесуміш для неї краще приготувати з садової землі, перегною та піску, взятих у однакових пропорціях, радить Антоніна Сергіївна.
Записала Лідія ГЕРАЩЕНКО.