В одному з листів до друга Шевченко жартома писав: «Як будете ви мені розказувать про вареники та проче, то я вас так вилаю, як батька рідного не лаяв. Бо проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник так тобі і лізе в очі, перехрестишся, заплющишся, а він знову». А серед його улюблених — приготовлені з гречаного борошна, вони дуже ароматні.
Цікаво, що сивої давнини, якщо свекруха не любила невістку, то змушувала її ліпити гречані вареники — а вони не такі прості в приготуванні. Справді, таке тісто спочатку може здатися важким в роботі. Адже гречана мука не містить клейковини, тому тісто виходить нееластичним, але якщо додати пшеничне борошно, то воно стане більш слухняним.
Тісто:
* 125 г пшеничного борошна
* 125 гречаного борошна
* 150 мл води
* 25 мл олії
* чайна ложка солі (без верху)
Начинка:
* 5-6 середніх картоплин
* велика цибулина
* 0,5 чайної ложки солі
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
* олія
Засмажка:
* 2 великі цибулини
* олія
Для начинки картоплю відварити в мундирі, очистити і потовкти. Цибулю дрібно нарізати, обсмажити в олії до золотавості. Викласти разом з олією до картоплі. Посолити, поперчити.
Гречане борошно можна купити, але буде ароматніше, якщо змолоти крупу в кавомолці або машинці для розтирання маку. Пшеничне та гречане борошно всипати в миску. У каструлі довести до кипіння воду та олію з сіллю. Тонкою цівкою влити гарячу воду з олією в борошно, постійно помішуючи — спочатку виделкою, щоб не обпектися, а потім руками. Сформувати з тіста кулю, покласти в пакет, і залишити на 30 хв. В цей час зробити засмажку — цибулю дрібно нарізати, обсмажити в олії до золотавості. Розкачати тісто в пласт (не тонкий, близько 0,4 см), вирізати кола, викласти по чайній ложці начинки. Зробити вареники, добре заліпивши краї. У каструлі закип’ятити воду, в яку можна додати середній лавровий листок і 3 горошини духмяного перцю — для більшого аромату, посолити. Опускати по одному вареники. Коли спливуть, варити 5 хв. Заправити засмажкою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.