Для більшості з нас чебуреки — це вулична їжа. Але я абсолютно впевнений, що це також чудовий варіант для домашніх посиденьок у великій компанії. Тільки уявіть собі: берете золотистий чебурек, надкушуєте, і ваші смакові рецептори просто вибухають від неймовірного м’ясного соку, запечатаного всередині хрусткої оболонки. А потім ви занурюєте чебурек до тарілки з домашньою аджикою і вас остаточно накриває хвиля задоволення. Тож якщо готові до таких вражень, запам’ятовуйте простий рецепт.
Тісто:
* 600 г борошна
* 250 мл води (50 градусів)
* 1 чайна ложка цукру
* 1 чайна ложка оцту
* 1 столова ложка олії
* 1 чайна ложка солі
Начинка:
* 800 г яловичого фаршу
* 1 цибулина
* 2 зубчики часнику
* 1 столова ложка зіри
* 200 мл води
* олія (для смаження)
* сіль та чорний мелений перець (за смаком)
Замісіть тісто для чебуреків: до борошна додайте сіль, цукор, оцет, олію та теплу воду. Замісіть пластичне тісто та обгорніть харчовою плівкою. Залиште в холодильнику на 30 хв. відпочити.
Підготуйте начинку для чебуреків. Пропустіть яловичину через м’ясорубку та зробіть фарш. Цибулю дрібно наріжте ножем і додайте до фаршу разом із зубчиками часнику, пропущеними через часникочавилку або натертими на тертушці. Доведіть до смаку сіллю з перцем та додайте зіру. Розведіть фарш 200 мл дуже холодної води та ретельно вимішайте.
Розділіть тісто на 8–12 кульок та розкачайте їх у тонкий пласт. На одну половину пласта тіста викладіть начинку з фаршу. Змастіть краї тіста водою, щоб вони добре злиплися. Потім накрийте другою половиною, закріпивши тісто з країв. Далі за допомогою ножа обріжте зайве тісто з країв чебуреків. Потім зубчиками виделки ще раз добре закріпіть краї. Дуже важливо, щоб вони були герметично закриті й при смаженні сік не почав витікати на пательню з олією. На добре розігрітій пательні з великою кількістю олії підсмажте чебуреки з обох боків до рум’яної скоринки.
Готувати — це просто!
Більше рецептів від Євгена Клопотенка знайдете на його сайті klopotenko.com. А також у кулінарній книзі «Зваблення їжею», яка, до речі, може стати чудовим подарунком до 8 Березня.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.