Тісто, замішане на кефірі, для цих смажених пиріжків готується буквально за кілька хвилин. Це не дріжджове, якому потрібен час для розстоювання. А начинкою послужить звичайне картопляне пюре, можна взяти і те, залишилося від вчорашньої вечері. А щоб зробити ще смачніше, додамо до пюре свіжий кріп і плавлені сирки, які дуже добре поєднуються з картоплею. Смажаться пиріжки на сухій сковороді без олії, тож можна сказати, що це більш дієтичний варіант.
Тісто:
* близько 350 г борошна
* 250 мл кефіру
* чайна ложка солі
* 0,5 чайної ложки соди
* шматочок вершкового масла (для змащення)
Начинка:
* 5–6 середніх картоплин
* 2 плавлені сирки
* зелень кропу (за смаком)
* середня цибулина
* столова ложка вершкового масла
* олія
У глибоку миску влити кефір кімнатної температури. Додати сіль, соду, перемішати до появи пухирців. Поступово просіяти борошно, замісити м’яке, тісто, що майже не липне до рук. Готове тісто загорнути в пакет, залишити на столі на 15 хв. відпочити.
Картоплю відварити в підсоленій воді до готовності. Воду повністю злити, потовкти на пюре. Додати вершкове масло. Цибулину дрібно нарізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Зелень порубати. Сирки крупно натерти. До гарячого пюре додати цибулю, сир і зелень. Перемішати до розплавлення сиру. Для зручності розділити начинку на 8 рівних частин (за кількістю пиріжків). Тісто відпочило, злегка присипати його борошном і ще раз вимісити. Розділити на 8 частин. Кожну зліпити в кульку, потім розкачати на коржі. Викласти начинку. Краї добре защипнути, як у вареників. Викласти швом вниз і розкачати качалкою до отримання тонкого довгого коржика (приблизно 1 см). Викласти пиріжки на добре розігріту на вогні трохи вище середнього сковороду. Смажити з кожного боку до золотистого кольору (приблизно по 3–4 хв.). Під час смаження пиріжки трохи виростуть. Готові перекласти на тарілку і добре змастити вершковим маслом. Такі пиріжки виходять доволі великими, в народі їх прозвали «чобітки». Тож одним можна точно наїстися. Тісто прісне, тому ці пиріжки потрібно їсти гарячими. На наступний день вони вже не такі смачні.
Ще ідея — приготувати подвійну порцію і частину заморозити. А коли захочете посмакувати знову — просто обсмажити пиріжки, але вже на олії, навіть не розморожуючи їх попередньо. Це дуже зручно і практично, якщо не вистачає часу на приготування.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.