Набридли кабачкові оладки? А що ж ще можна приготувати з кабачків нашвидкуруч, щоб і просто, і смачно, і ситно? Рис в поєднанні з кабачком дає особливий смак, виходить чудова страва — дуже соковита і ніжна. Сир і смажена цибуля надають пікантності. А наявність в запіканці яєчної заливки робить її дуже ситною. Таку запіканку подавайте зі сметаною або кислим молоком, нарізавши на порційні шматочки — вона чудово тримає форму.
* середній кабачок (близько 400 г)
* 250 г відвареного рису (довгого або круглого)
* велика цибулина
* 3 яйця
* 130–150 г твердого сиру
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
* сіль (за смаком)
* олія
Рис відварити до готовності в підсоленій воді. Порада: якщо не можете вгадати з точною кількістю води для рису, заливайте більше норми. Після того, як рис закипить, варити його 10–12 хв., потім зайву воду злити. Залишити рис до охолодження під кришкою — так він дійде до готовності, зайва волога вбереться, а рис вийде розсипчастим. Такий спосіб підходить і для будь-яких інших страв. Цибулю нарізати дрібними кубиками, обсмажити до золотистого кольору на олії. Дати охолонути. Сир натерти на крупній тертушці. Кабачок, якщо молодий, можна не чистити, натерти на середній тертушці — сік віджимати не потрібно. Викласти в миску цибулю, рис і сир (жменю сиру залишити для притрушування зверху). Поперчити і посолити (трохи, оскільки сир може бути доволі солоним). Яйця окремо збити виделкою, влити в запіканку, все перемішати. Відповідну форму змастити олією. Викласти рисово-кабачкову масу, притрусити тертим сиром. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, запікати 45–50 хв. до легкої золотистої скоринки з сиру. Нарізати на порційні шматочки, коли запіканка трохи охолоне.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.