Це — французький перевернутий пиріг із рубленого тіста з фруктами. Як відомо, все геніальне — просте. Так трапилося і з цим рецептом. Якось, поспішаючи, французький кондитер забула про яблука, які поставила карамелізуватися на сковорідці, і вони підгоріли. Щоб урятувати ситуацію, вона просто накрила яблука тонким шаром тіста, а коли пиріг спікся — перевернула його. Такий незвичайний пиріг усім дуже сподобався і згодом став популярном у Франції, а потім і в усьому світі.
Як начинку можна також використовувати сливи, абрикоси, персики.
ДЛЯ ТІСТА:
- 100 г масла
- 200 г борошна
- яйце
- 2 столові ложки води
- 0,5 чайної ложки солі
ДЛЯ НАЧИНКИ:
- 30 г масла
- 150 г цукру
- 1 кг кислих яблук
Охолоджене масло порубайте з борошном і сіллю до утворення крихт. Щоб тісто злипалося, додайте змішану з яйцем воду і замісіть його. Вимішувати до однорідності не варто. Це саме той варіант, коли неоднорідна структура тільки поліпшить смак пирога, а масло, яке розтане, додасть особливої нотки. Поставте тісто в холодне місце на 30 хв.
Масло розтопіть на сковороді, змішайте з цукром і готуйте, доки цукор стане золотавим. Краще використовувати сковороду зі знімною ручкою, яку можна потім помістити у духовку. Яблука очистіть від шкірки, розріжте на 2 частини і викладіть зверху на цукор. Усе перемішайте і карамелізуйте 10 хв. Тісто тонко розкачайте (близько 5 мм), накрийте ним яблука, підгинаючи краї всередину. Випікайте у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 40 хв. Готовий пиріг відразу ж переверніть, накривши форму блюдом. Якщо постоїть у сковороді, то карамель не відстане від її стінок і пиріг буде складно вийняти. Але якщо у вас все-таки не вийшло відразу перевернути його, тоді трохи нагрійте сковороду, щоб розтанула карамель.
Тарт татен рекомендують подавати на стіл теплим. Якщо ж часу обмаль, можна приготувати такий пиріг за максимально спрощеним рецептом: у форму насипте цукор, зверху викладіть нарізані шматочками яблука і накрийте готовим покупним листковим тістом. Теж дуже смачно!
І хто знає, може, готуючи цей пиріг, винайдете свій оригінальний рецепт?!
Олена КОСТЮЧЕНКО.