Своєю назвою зелений борщ зобов’язаний щавлю, який надає страві характерний колір. А смакувати зеленим борщем можна цілий рік. Адже щавель легко виростити на підвіконні.
Урожай отримують із насіння або кореневища. Краще вибирати ранні сорти. Контейнер для пророщування має містити вивідні отвори. На дно насипають керамзит або гальку та засипають ґрунтосуміш. Насіння висівають у борозенки завглибшки не більш як 1 см. Відстань між рядами – 10 см, між рослинами – 5-7. Посіви поливають або обприскують водою і накривають плівкою. Ставлять контейнер на добре освітлене місце. При розмноженні з кореневища беруть корені 2-4-річної рослини з великою кількістю ростових бруньок. Висаджують під нахилом, довгі корені можна вкорочувати. Засипають до верхівкової бруньки. Догляд полягає у поливах та підтриманні температури 16-20 градусів. За такого способу свіжу зелень можна буде отримати значно раніше, ніж при посіві насіння.
Узимку, коли сонячного світла мало, посіви підсвічують лампою денного освітлення.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.