Небезпечні спеції - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Небезпечні спеції

3 Квітня, 2019
in Здорові будьмо, Краса та здоров’я
0
Небезпечні спеції
0
Поділилося
97
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Деякі харчові поліпшувачі смаку (спеції, прянощі, приправи тощо) можуть бути небезпечними не лише для людей із хронічними захворюваннями, а й практично здорових.

Адже за погіршення екологічних, соціально-економічних умов послаблюється імунітет, і багато речовин, які використовують у кулінарії, стають алергенами, подразнюють слизову оболонку травного тракту, навіть сприймаються організмом як токсини, що створює додаткове навантаження для печінки, нирок. А це призводить до розвитку нових, непередбачуваних, нерідко важко діагностованих порушень і розладів.

За алергічних проявів, які важко лікувати через невизначеність алергену, найчастіше такими можуть бути навіть ті спеції, які раніше не спричиняли реакцій, — наприклад, кориця, часник, ваніль, чорний та червоний перець. Особливу групу «замаскованих» алергенів становлять синтетичні поліпшувачі смаку, компоненти виробів харчової промисловості, які містяться зокрема в ковбасах, м’ясних і рибних консервах, десертних напоях. Як правило, їх наявність невідома споживачеві, вони далеко не завжди зазначені на упаковці в рубриці «склад продукту». Серед таких сполук — аспартам, інозинат і глутамінат натрію. Останні два (харчові добавки Е621 і Е631) здатні зумовлювати не лише алергічні реакції, а й запаморочення, погіршення зору, нудоту, головний біль, гарячку, підвищену дратівливість, напади агресивності, психічні розлади, напади астми тощо. У деяких осіб трапляється генетична несприйнятливість підвищених концентрацій того ж таки глутамінату натрію, що й проявляється у такій формі.

Як підкреслює професор Самі Бахна з Університету Луїзіани, в найближчому майбутньому кількість людей з алергіями на харчові добавки зростатиме.

Віра МАЛА, лікар-дієтолог.

Попередня публікація

Березовий сік з льодяниками

Наступна публікація

Вчимо дитину читати

Схожі публікації

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?
Здорові будьмо

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025
9 кроків до ідеальних рук
Косметичний салон

9 кроків до ідеальних рук

27 Травня, 2025
Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає
Здорові будьмо

Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає

27 Травня, 2025
Чим цінні квіти акації
Здорові будьмо

Чим цінні квіти акації

26 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися
Здорові будьмо

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Бережіться сонця
Здорові будьмо

Бережіться сонця

21 Травня, 2025
Наступна публікація
Вчимо дитину читати

Вчимо дитину читати

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

29 Травня, 2025
Вуса полуниці — видаляйте

Вуса полуниці — видаляйте

29 Травня, 2025
Ароматне масло

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025

Останні публікації

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

29 Травня, 2025
Вуса полуниці — видаляйте

Вуса полуниці — видаляйте

29 Травня, 2025
Ароматне масло

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти