ПРИМХИ СЕРЦЯ
Столову ложку сушених подрібнених листочків глоду колючого залити 200 мл окропу. Настояти 1 год. під кришкою. Процідити. У разі порушення ритму серцебиття, при головному болю пити по 50 мл 4 рази на день у перервах між вживанням їжі.
ВИКОРИСТОВУЙТЕ КАШТАН
Адже він протидіє варикозному розширенню вен. 50 г темної шкірки плодів каштана (брати шкірку з плодів, які щойно осипалися на землю) подрібнити, засипати у скляну банку та залити 0,5 л 74-відсоткового спирту. Посуд герметично закрити. Настоювати 10–12 днів у темному теплому місці. Періодично (2–3 рази на день) збовтувати. Потім настоянку процідити і зберігати в холодильнику. Приймати по 20 крапель на ст.л. води двічі на день (за 20 хв. до сніданку та вечері). Через 20 днів вживання робити перерву на 10–12 днів. Протягом року прийняти 5–6 курсів лікування. Настоянкою не зловживати!
ПРИКЛАДАЮТЬ ДО ЧОЛА
При контузії глину розмочують у холодній воді, ліплять «паляниці» і прикладають до чола. Процедуру приймати по 1 год. 2–3 рази на день.
ЧИСТЯК ЧИСТИТЬ І ГОЇТЬ РАНИ
Цю рослину в народі називають пшінка весняна, а ботанічна назва — чистяк. Народні цілителі часто використовують її для промивання (очищення) і гоїння гнійних ран. Збирають усю надземну частину рослини влітку під час цвітіння, а корінці заготовляють восени.
3 ст.л. сушеного подрібненого чистяка залити 0,5 л окропу. Варити 3–4 хв. Настоювати під кришкою 1 год. Процідити. Настоєм промивати гнійні рани. Процедуру приймати 4–5 разів на день.
ПАРТЕ НОГИ І ЛЯГАЙТЕ СПАТИ
Щоб вивести мозолі на ногах, готують напар із лушпиння цибулі. Розраховують: 2–3 жмені лушпиння на 6–7 л окропу. Коли вода досягне оптимальної температури, парять ноги впродовж 15 хв. Процедуру краще приймати ввечері перед сном.
СКОНЦЕНТРУЙТЕСЯ!
Зелений чай покращує концентрацію уваги. Пийте 2–3 горнятка на день.
СТАРШИМ ЛЮДЯМ, ЯКІ СКАРЖАТЬСЯ НА СКЛЕРОЗ
Щодня споживати по 2–3 ч.л. меду і 3–4 ядра волоських горіхів. (Ядра краще подрібнити).
Зстереження: вживання меду категорично протипоказане при цукровому діабеті чи алергії на продукти бджільництва.
ЩОБ ЖИР НЕ ЗАШКОДИВ
Надмірно поїли жирних страв і відчуваєте важкість у шлунку? Тоді пийте чай із деревію. Готують його з розрахунку дес.л. засушеної подрібненої трави на 200 мл окропу. Протягом дня випити 2–3 такі порції. Як кажуть у народі, «потахне»…
СОЛОДКИЙ ПОМІДОР
Розрізаним навпіл помідором (серединою плоду) 2–3 рази на день натирають суху шкіру обличчя. Але слід знати, що для такої процедури краще брати помідори солодких сортів.
Тарас ЛЕХМАН.
м. Шептицький Львівської обл.