До найцінніших для нашого здоров’я овочів належить капуста, насамперед білоголова. Вона щедра на вітаміни (зокрема, вітамін С), допомагає в лікуванні багатьох недуг. Їжте її свіжою (тим паче, що добре і довго зберігається в холодному приміщенні, наприклад, погребі), смакуйте квашеною, пийте капустяний сік… Звісно, якщо не маєте до того протипоказань.
***
Уже з настаннями зими наш організм відчуває брак вітамінів (авітаміноз). Відновити цей баланс допоможе часте вживанн свіжої капусти. Готуйте з неї салати чи додавайте до інших страв.
***
Квашена капуста запобігає розвитку грипу. Не завадить споживати 50–75 г на день.
***
Свіжа капуста покращує пам’ять у старших людей.
***
З’їжте натщесерце невеличкий листочок свіжої капусти. Це додасть вам апетиту.
***
Свіжий сік капусти має високу ефективність при лікуванні атеросклерозу, виразкової хвороби шлунка чи дванадцятипалої кишки, захворювань печінки, жовчного міхура, ожиріння, закрепів, виявляє антибактеріальну дію на золотистий стафілакок, мікробактерії туберкульозу. Вживають по 100 мл тричі на день за 15–20 хв. до їди. Курс лікування — 3–4 тижні. Повторити через 1–2 тижні.
***
Листя капусти корисно їсти при хворій селезінці. А коли болить голова, його прикладають до чола і скронь.
***
Свіжа капуста — дієтична їжа для хворих на подагру та жовчнокам’яну хворобу.
***
Розсіл квашеної капусти вживають теплим по 100 мл тричі на день за 15–20 хв. до їди при хворобах печінки, жовчного міхура, гепатитах, геморої.
***
Салати, сік та інші страви з капусти корисні при захворюваннях серця, нирок, селезінки, безсонні, головних болях.
***
Квашена капуста або розсіл — допомога від цукрового діабету.
***
Попіл зі спаленого на відкритому вогні капустяного стержня і коріння дробить каміння в нирках. Вживають на кінчику ножа тричі на день, запиваючи 150 мл теплої води.
***
Свіжим соком капусти, розведеним теплою водою (1:1), полощуть горло та ротову порожнину при ангіні, стоматитах.
***
Відвар свіжої капусти з медом — надійні ліки при бронхітах, ларингітах, запаленні дихальних шляхів. Готують з розрахунку: ч.л. меду на 200 мл рідини. Протипоказано при цукровому діабеті й алергії на мед.
***
До гнійних ран, виразок, опіків прикладають подрібнене свіже листя капусти, змішане з сирим яєчним білком (1:1).
***
Застереження: капуста протипоказана хворим на інфаркт міокарда!
Тарас ЛЕХМАН. м. Шептицький Львівської обл.