Чому псується волоський горіх? - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город Урожайний сад

Чому псується волоський горіх?

15 Листопада, 2024
in Урожайний сад
0
Чому псується волоський горіх?
0
Поділилося
66
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Мене місяць не було на дачі, а коли приїхав, дуже засмутився. У дворі ростуть два волоські горіхи, плоди вже опали, але всі були в оболонці. Крім того, оболонка була мокра, чорна, і дуже погано відділялась від плодів. Бачу таке вперше, адже раніше майже всі горішки падали на землю вже без оболонки. У сусідів цьогоріч така сама проблема, але люди кажуть, що таке трапилось через тривалу аномальну спеку влітку. Потому восени кілька днів йшли дощі, тому оболонка мокра і аж розвалюється в руках. Що ж тепер робити?

Андрій ГРЕЧАНИЙ. Черкаська обл.

До таких горіхів слід поставитись із особливою увагою, тим більше якщо бажаєте зберігати їх тривалий час.

Шкода, що ви не мали можливості збирати плоди одразу, щойно впадуть, і очищувати від оболонки. Це б значно знизило ризик їх псування. Оскільки час згаяно, слід бути готовим до того, що частина плодів усередині вже зіпсувалась, запліснявіла. Вас одразу мають насторожити ті, що легші за інші. Такі екземпляри зазвичай порожні або зіпсовані. Розколіть кілька плодів і оцініть їхній стан. Ядра мають бути щільні, приємні на смак, світло-коричневого кольору, зі світлою серединкою. Якщо більшість врожаю зіпсована, варто замислитись, чи є сенс його зберігати.

Надалі горіхи треба зберегти правильно. Якщо не дотримуватись правил, швидко стануть гіркими, висохнуть, запліснявіють, набудуть неприємного смаку — залежно від припущених помилок. Перед зберіганням горіхи добре просушують. Це роблять надворі під навісом або у добре провітрюваному приміщенні, розклавши в один шар. Періодично перевертають, аби просушились з усіх боків. Природне висушування триває 2–3 тижні, але це сильно залежить від погодних умов. За поганої погоди підсушують у духовій шафі при температурі 40–45 градусів протягом 2,5 год. Дверцята тримають трохи прочиненими. Згодиться для цього й електросушарка. Зберігаються горіхи у шкаралупі до двох років. Тримають їх у ящиках, коробках, полотняних мішках у сухому темному приміщенні з температурою близько 10–20 градусів. У більш теплому приміщенні ядра можуть із часом набути гіркого присмаку.

ЯК ЗБЕРІГАТИ ЧИЩЕНІ

Ядра горіхів містять велику кількість олій, через що з часом можуть набувати гіркоти. Шкаралупа захищає їх, тож якщо її немає, то й зберігаються ядра менше. Зберігають очищені горіхи у скляній тарі з кришкою або герметичному контейнері в сухому, темному, прохолодному місці протягом 6–12 місяців.

І ДЕЩО ПРО КОРИСТЬ

Ядра горіхів надзвичайно поживні, є відомості, що вони втричі калорійніші за хліб, в сім разів — за картоплю. Насичені вуглеводами, жирами, вітамінами, мікроелементами. Зокрема, містять вітаміни А, групи В, С, Р та інші. А ще калій, кальцій, залізо, магній, фосфор. Особливо корисні людям похилого віку. Препарати з горіхів стимулюють роботу шлунка, поліпшують обмін речовин, корисні при хворобах печінки, гастриті, підвищеній кислотності, як в’яжучий засіб. Горіхи швидко відновлюють сили людини, чинять тонізуючу дію. Подрібнені ядра активно використовують у кулінарії, для приготування соусів, салатів тощо. Останнім часом їх часто додають до піци, особливо сирної.

Якось в електричці зустріла дуже літнього дідуся, який без окулярів читав газету. Зробила йому комплімент. А він відповів, що кожного дня з’їдає по 5 горіхів. Чи правда це, не знаю, але людина поділилась власним досвідом.

Людмила РОМАШКО. м. Прилуки Чернігівської обл.

Попередня публікація

Як зміцнити імунітет восени

Наступна публікація

Рисовий салат

Схожі публікації

Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці
Урожайний сад

Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

5 Червня, 2025
Червень на городі, в саду та квітнику
На городі

Червень на городі, в саду та квітнику

30 Травня, 2025
Вуса полуниці — видаляйте
Урожайний сад

Вуса полуниці — видаляйте

29 Травня, 2025
Як підживити лохину?
Урожайний сад

Як підживити лохину?

28 Травня, 2025
Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися
Урожайний сад

Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

20 Травня, 2025
Дбаємо про зав’язь на плодових деревах
Урожайний сад

Дбаємо про зав’язь на плодових деревах

13 Травня, 2025
Наступна публікація
Рисовий салат

Рисовий салат

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Буряковий холодник

Буряковий холодник

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

5 Червня, 2025
Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

5 Червня, 2025
Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

5 Червня, 2025

Останні публікації

Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

5 Червня, 2025
Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

5 Червня, 2025
Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти