Щоб уникнути отруєння - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Щоб уникнути отруєння

18 Липня, 2019
in Здорові будьмо
0
Щоб уникнути отруєння
0
Поділилося
55
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Останнім часом загострилася соціально-медична проблема, пов’язана з так званими харчовими отруєннями. Вони стаються не лише внаслідок порушення санітарно-гігієнічних норм, як-от брудний посуд, продукти, руки тих, хто з ними має справу, а й через недотримання правил зберігання страв і сировини, з якої готують їжу.

Для профілактики псування продуктів їх треба зберігати в холодильнику. Та навіть за цієї умови всі різновиди їжі мають термін придатності. Зокрема борщ можна зберігати 3 дні, супи — 1–2. До слова, зваривши велику каструлю першої страви, не слід розігрівати її всю, а лише ту кількість, яку збираєтесь подати на стіл.

Ще краще мати в холодильнику бульйон, на якому варитимете свіжі борщ або суп. Тоді зменшується загроза псування, не руйнуються вітаміни внаслідок тривалого зберігання та під час розігрівання. Котлети, голубці, тефтельки та інші страви з подрібненого м’яса можна зберігати в холодильнику не більше доби, причому перед наступним вживанням їх слід ще раз обсмажити, а голубці — ретельно прокип’ятити в соусі чи сметані. Адже м’ясний і рибний фарші — сприятливе середовище для швидкого розмноження хвороботворних мікробів. Страви з використанням фаршів також мають короткий термін придатності. Тож, наприклад, макарони по-флотському не варто лишати на другий день, і фарш краще змішувати з макаронами, відвареними безпосередньо перед уживанням їжі.

Страви з цільного м’яса (відбивні котлети, птиця, смажена або відварена риба) готуйте на два дні, але їх треба не просто розігрівати, а повторно як слід просмажувати.

Не можна довго зберігати й молочні продукти, кондитерські вироби з кремом. Страви на основі молока, вершків — не більше доби.

Температура в холодильнику, за винятком морозильної камери, плюс 3–8 градусів. У моделях з холодильною камерою вгорі найхолодніше місце — безпосередньо під нею. На розташованих нижче полицях температура підвищується. Не слід щільно завантажувати холодильник, щоб не порушувати циркуляцію повітря, а отже, й температурний режим.

Багато збудників небезпечних захворювань при низькій температурі в морозильній камері гинуть. Але, наприклад, личинки глистів лишаються життєздатними. Збудники сальмонельозу, бруцельозу також можуть пережити заморожування.

Безпосередньо під морозильною камерою до 3 діб можна зберігати м’ясо й рибу, які приготуєте найближчим часом. Яйця в холодильнику тримають у спеціальних чарунках на дверцятах не довше 7 днів. Для тривалішого зберігання їм треба знайти холодніше місце.

На другій полиці доцільно зберігати другі страви, салати, кондитерські вироби (тістечка, торт), молоко, молочні продукти. На третю ставлять посуд із першими стравами, консерви, кладуть сир, ковбаси. Унизу, зазвичай у спеціальних контейнерах, зберігають фрукти й овочі.

У дорогу, похід, на пікнік не слід брати їжу нетривалого зберігання. Доцільно взяти варені яйця, сир, копчену ковбасу, смажену курку (яку слід з’їсти в той же день!), сухе печиво, хліб, свіжі овочі. Продукти краще скласти в сумку-холодильник.

Андрій ЗУБЕНКО, санітарний лікар.

Попередня публікація

Катрін Денев на Одеському кінофестивалі

Наступна публікація

Про декларації з сімейним лікарем (частина 1)

Схожі публікації

Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека
Здорові будьмо

Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

11 Грудня, 2025
Нирки мовчать. Але вони запам’ятовують усе!
Здорові будьмо

Печінка. Серце. Гормони. Сім простих кроків до відновлення

8 Грудня, 2025
Коли настає менопауза…
Здорові будьмо

Коли настає менопауза…

4 Грудня, 2025
Обпеклися? Дійте відразу!
Здорові будьмо

Обпеклися? Дійте відразу!

1 Грудня, 2025
Кислотність шлунка: від чого залежить і як нормалізувати
Здорові будьмо

Кислотність шлунка: від чого залежить і як нормалізувати

28 Листопада, 2025
Солоного менше — судинам легше
Здорові будьмо

Солоного менше — судинам легше

24 Листопада, 2025
Наступна публікація
Про декларації з сімейним лікарем (частина 1)

Про декларації з сімейним лікарем (частина 1)

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Гарбузові кекси без борошна та цукру

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Гарбузові кекси без борошна та цукру

13 Грудня, 2025
Побита запечена картопля в мундирі

Побита запечена картопля в мундирі

13 Грудня, 2025
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

13 Грудня, 2025
У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

13 Грудня, 2025

Останні публікації

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Гарбузові кекси без борошна та цукру

13 Грудня, 2025
Побита запечена картопля в мундирі

Побита запечена картопля в мундирі

13 Грудня, 2025
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

13 Грудня, 2025
У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

13 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти