Якщо ви змерзли на вулиці в морозяну погоду, то, аби запобігти застуді, а то й обмороженню, поспішіть у тепле приміщення.
Не намагайтеся одразу грітися біля пічки або гарячих батарей. Адже різка зміна температур може призвести до загибелі багатьох клітин шкіри, а отже, їх відмирання – до некрозу. Річ у тім, що до складу кліткових оболонок-мембран входять специфічні жири (ліпіди), і вони за різкого підвищення температури руйнуються.
Тож краще зігріватися поступово. І ні в якому разі — за допомогою вживання спиртних напоїв. Бо станеться різке розширення судин, які на морозі для збереження тепла звужуються. Буває, що таке «зігрівання» алкоголем призводить до розриву судин, внутрішніх крововиливів, навіть так званого геморагічного інсульту.
Найефективніший засіб зігрітися – ситна їжа, бажано гостра. По-перше, в процесі її засвоєння виділяється тепло, а по-друге, спеції та приправи здатні прискорювати кровообіг.
Зігрівають також не дуже гарячий чай, краще з лимоном або імбиром, корицею, кардамоном, а також тепле молоко з медом.
Оксана МАХАНЬКОВА, сімейний лікар.