Ягоди смородини та порічок дуже важливо правильно збирати. Робити це краще вранці або ввечері у суху погоду – вологі ягоди зберігатимуться гірше.
Такі бажано попередньо кілька годин просушити, розклавши по столу тонким шаром. Збирають повністю достиглі ягоди. Перестиглі (особливо смородина) швидко осипаються. Тому зазвичай збирають у кілька прийомів. Смородину частіше обривають із плодоніжкою, її шкірочка досить щільна. А порічки – з гілочками. Складають урожай у неглибокі відерця, кошики та коробки місткістю не більше 2–4 кг. Краще, аби ширина була більша висоти. Вкрай небажано пересипати ягоди з однієї тари в іншу.
Смородину дуже зручно заморожувати. Можна перетерти її з цукром і закласти на зберігання у контейнерах або ж заморозити цілі ягоди. Так збережуться усі корисні елементи.