Найвибагливіший із вітамінів – вітамін С. Він легко руйнується при нагріванні та окисленні, тому у відварених овочах, фруктових пюре і навіть салатах, якщо вони постояли на відкритому повітрі певний час, його вміст зменшується в рази.
Інші вітаміни більш стійкі до високої температури та кисню, та все одно тривалий вплив зменшує їх вміст у продуктах.
Відварюючи овочі, коренеплоди, зелень, наливайте якнайменше води. Ще краще готувати їх на пару. В цьому випадку вітаміни не переходять у відвар, а зберігаються в самих плодах.
Овочі краще відварювати в цілому вигляді в шкірці, а вже потім чистити й нарізати. Це дозволяє зберегти до 20–40 відсотків вітамінів.
Опускайте продукти в киплячу воду або викладайте на вже розігрітий лист. Повільне нагрівання руйнує більшу кількість вітамінів. Не нарізайте фрукти, овочі й зелень заздалегідь, оскільки вплив кисню значно знижує вміст вітамінів.
Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.