Під час достигання винограду необхідно регулярно оглядати грона та видаляти ягоди, що розтріскались і загнили. Адже через них можуть розповсюджуватись хвороби, а тріснуті приваблюють ос та мух. У цей час важливо забезпечити гронам хорошу провітрюваність.
Найпоширеніші хвороби винограду – мілдью, оїдіум та сіра гниль. Хімічними препаратами у період достигання плодів користуватись не можна. Від мілдью посадки можна обробити марганцівкою (10–12 г на відро води). Повторюють раз на 10 днів.
Від оїдіуму застосовують колоїдну сірку, розчин якої готують згідно з інструкцією. Температурний діапазон для застосування сірки – 20–35 градусів. Вживати виноград можна через 3 доби після обробки.
Від сірої гнилі грона рекомендується обробити розчином йодистого калію (2–4 г на 10 л води) або харчової соди (80 г на 10 л води).
А ще у продажу є спеціальні мішечки для грон (близько 2 грн за один). Виготовити такі можна самостійно зі старих капронових колготок або щільного тюлю. Оси крізь них не проникнуть.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.